Miercuri, 22 Mai 2019 17:22

Un laborator modern de vinificaţie a fost deschis la Nisporeni

b3cf142003232e164b309ce7985e6595Un laborator de microvinificaţie a fost inaugurat ieri la Şcoala profesională din oraşul Nisporeni. Acesta a fost construit şi dotat de guvern, în cadrul programului “Filiera Vinului”, elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, transmite MOLDPRES.

Deschiderea laboratorului didactic de microvinificație este ultima fază din proiectul investițional de modernizare a Școlii profesionale din Nisporeni. Până în prezent, instituția a fost dotată cu tehnologii moderne şi echipamente necesare pentru clasele și laboratoarele de specialitate. Astfel, acestea au devenit potrivite pentru instruiri ce țin de tot procesul tehnologic de cultivare a viței-de-vie și producerea vinului, inclusiv altoirea butașilor.

“Acest laborator este important, atât pentru elevii școlilor profesionale, care vor continua să-și sporească gradul de calificare în domeniu, cât și pentru cei peste 600 de viticultori și vinificatori din regiune, care vor putea efectua testări ale vinurilor, în special pentru aprecieri olfactive, cromatice și gustative”, a menţionat, la ceremonia de inaugurare a laboratorului, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc.

Laboratorul a fost proiectat în corespundere cu cele mai înalte standarde europene de calitate și prezintă o noutate în domeniul educațional la capitolul procesării produselor vinicole. În cadrul laboratorului este produs vin în scopuri didactice. Tot aici, vinificatorii din regiune vor beneficia de instruiri în cadrul unor cursuri de calificare sau sesiuni de consultare, ce le vor ajuta să însușească tehnologiile moderne de creștere și procesare a strugurilor.

Pentru construirea și dotarea laboratorului, precum și pentru achiziționarea tractoarelor și utilajelor necesare pentru prelucrarea plantației de viță-de-vie aflată în gestiunea școlii, s-au făcut investiţii de 750 mii de euro.

Un alt laborator ce corespunde tuturor standardelor UE de profil a fost reabilitat și amenajat anterior la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Investiţiile Programului „Filiera Vinului” constituie 104 milioane de euro, valorificate prin 71 de proiecte. Acestea au prevăzut lucrări de modernizare și retehnologizare, conform standardelor internaționale de calitate, la 55 de vinării şi opt întreprinderi din industria conexă, care produc ambalaj ecologic, accesorii pentru îmbutelierea vinului, echipamente vitivinicole ş.a.