Vineri, 12 Aprilie 2019 14:01

Uniunea Europeană sprijină Guvernul Republicii Moldova în realizarea acțiunilor privind dezvoltarea economiei verzi

VIE1Republica Moldova va implementa în perioada 2019-2022 proiectul – EU4Environment – care își propune să îmbunătățească calitatea mediului, să asigure utilizarea durabilă a capitalului natural și să stimuleze creșterea economiei verzi, - comunică mybusiness.md.

La evenimentul de lansare a proiectului, Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, Lilia Palii, a declarat: „Acest proiect este extrem de semnificativ pentru țara noastră. Uniunea Europeană vine să acorde sprijin Guvernului Republicii Moldova în consolidarea eforturilor de a asigura dreptul fundamental la un mediu sănătos și sigur. Ne vom implica activ în realizarea activităților. „EU4Environment” ne va permite să beneficiem de expertiza internațională valoroasă, să căpătăm experiența țărilor membre ale UE și să împărtășim bunele practici între țările Parteneriatului Estic”.

„Înverzirea economiei este o prioritate strategică a Ministerului Economiei și Infrastructurii, ce derivă atât din angajamentele reflectate în Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2030, cât și din Planul de acțiuni și obiectivele specifice ale Programului de promovare a economiei verzi în Republica Moldova pentru anii 2018-2020”, a menționat Iulia Costin, Secretar General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Proiectul „EU4Environment” va sprijini eforturile Republicii Moldova în planificarea politicilor și a investițiilor ecologice, va sprijini stimularea utilizării tehnologiilor inovatoare, va reduce costurilor întreprinderilor printr-o mai bună gestionare a resurselor și deșeurilor, în vederea obținerii profitului și competitivității pe termen lung. Totodată, va crește gradul de conștientizare privind principiile economiei verzi și stimularea aplicării noilor modele de afaceri și crearea locurilor de muncă mai sănătoase.

Proiectul „EU4Environment”, finanțat de Uniunea Europeană, acordă asistență țărilor din Parteneriatul Estic: Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus și Georgia. Bugetul proiectului este în valoare de 20 milioane euro.