Duminică, 14 Aprilie 2024 14:38

Cartofii pot fi un pericol. Nu trebuie să-i mâncați dacă aveți această boală

652 1Adevărul despre cartofi. Susținând sănătatea celulelor, mușchilor și nervilor, potasiul este esențial pentru funcționarea corpului. Acest nutrient ajută la transformarea carbohidraților în energie și la menținerea unei inimi sănătoase. Adulții sănătoși sunt sfătuiți să consume, zilnic, 4.700 de miligrame de potasiu. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate ar putea trebui să evite alimentele cu conținut ridicat de potasiu - și nu vorbim doar despre banane.

Cartofii sunt un aliment bogat în potasiu, care ar trebui evitat pentru de persoanele diagnosticate cu boală cronică de rinichi (IRC), scrie capital.ro.

Cartofi? Ce este boala cronică de rinichi

Mai mult de 1 din 7 adulți din SUA are boală cronică renală, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

În plus, 9 din 10 adulți nu sunt conștienți că au această afecțiune. Boala cronică de rinichi apare atunci când rinichii nu mai sunt capabili să filtreze eficient deșeurile din sânge din cauza leziunilor renale pe termen lung.

Acest lucru poate face o persoană mai susceptibilă la accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, boli de inimă sau moarte prematură.

Persoanele cu boli cronice renale trebuie să evite alimentele bogate în potasiu

Principalul motiv pentru care potasiul poate prezenta un risc pentru sănătatea pacienților cu boală cronică renală este acela că rinichii se luptă să regleze nivelul de potasiu din organism, explică Fundația Națională a Rinichiului.

Aportul crescut de potasiu poate expune o persoană la risc de hiperkaliemie, o afecțiune în care cantitatea de potasiu din sânge depășește nivelurile normale.

Cazurile mai ușoare de hiperkaliemie pot da simptome de greață, slăbiciune musculară sau senzații de furnicături, în timp ce cazurile mai grave pot fi fatale.

Din acest motiv, cei cu boală renală cronică sunt sfătuiți să urmeze o dietă cu conținut scăzut de potasiu, mai ales dacă se află în stadiile ulterioare ale bolii.

În stadiile anterioare ale bolii, este posibil să nu fie necesare astfel de restricții alimentare.

Pacienții cărora li se spune să mențină aportul de potasiu la un nivel minim ar trebui să evite cartofii. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, într-un cartof fiert, fără sare, cu coaja intactă, se află 515 mg de potasiu.

Pe de altă parte, unele cercetări sugerează că modul în care cartofii sunt gătiți poate ajuta la scăderea semnificativă a conținutului de potasiu.

Cum ar trebui gătiți cartofii pentru a reduce conținutul de potasiu

Într-un studiu din 2020 publicat în ”Journal of Renal Nutrition”, cercetătorii au analizat efectele fierberii, prăjirii și gătirii normale asupra conținutului de potasiu din cartofi.

Echipa de cercetare a folosit trei tipuri diferite de cartofi: cartofi proaspeți, cartofi conservați și cartofi congelați.

S-a constatat că fierberea cartofilor cruzi nu a avut niciun efect asupra conținutului de potasiu din legumele rădăcinoase, în timp ce metodele normale de gătit au produs scăderi insuficiente ale potasiului.

Combinarea celor două metode s-a dovedit însă fructuoasă. Atunci când metodele normale de gătit au fost urmate de fierberea cartofilor proaspeți, conținutul de potasiu a fost redus cu până la 70%.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, prin aceste tehnici de gătit, persoanele cu boli renale cronice pot include cartofii în dietă.

Fundația Națională a Rinichilor sprijină metoda de fierbere dublă a cartofilor

Fundația Națională a Rinichilor sprijină metoda de fierbere dublă a cartofilor, care presupune curățarea și tăierea legumelor în felii, punerea lor la fiert, scurgerea și apoi terminarea procesului de gătit într-o altă oală cu apă proaspătă.

Pacienții cu boală cronică de rinichi sau orice alte afecțiuni renale ar trebui să discute mai întâi cu medicul sau cu un dietetician pentru a ști dacă pot consuma cartofi. În timp ce unele persoane sunt sfătuite să nu consume cartofi, pacienții care fac dializă ar putea avea nevoie să-și mărească aportul de potasiu pentru a compensa nutrienții pierduti.