CE 1160x100 4 2

Duminică, 08 Iunie 2014 17:17

Două zâne ale Ocsanei Lungu

În urma conversațiilor mele multiple cu diferiți antreprenori, ajung la concluzia că baza succesului lor o constituie pasiunea pentru meseria pe care o fac, focul care arde în interior și dedicație. Una din acele persoane pasionate este Ocsana Lungu, care a creat brandul de haine pentru copii Lia Fia.

lia Fia1- Când am absolvit liceul, o femeie mi-a recomandat să studiez designul. Însă atunci mi se părea că profesia dată este pentru visători, iar în viață ai nevoie să faci o meserie serioasă. Astfel, am făcut contabilitatea, am lucrat timp de doi ani în domeniul dat, ceea ce mie, în calitate de viitorul antreprenor, mi-a fost de folos. În anul 2006 eu am deschis un mic atelier de coasere a inventarului moale pentru grădinițele din Republică (lenjerie de pat, halate pentru angajați etc.) în speranța de a schimba situația în care copii dormeau pe lenjeriile de pat, pe care, de fapt, dormea și generația mea. În unele grădinițe această tendință se păstrase până în prezent.
Eram mereu pasionată de haine frumoase. De la cinci-șase ani mama mă ducea la croitoreasă, deoarece nici mie, nici ei, nu ne plăceau hainele gata-făcute. Când am născut, am început să le cos haine copiilor mei. La un moment, mi-am dat seama că, de obicei, femeile cos haine pentru ele, iar eu – pentru fiicele mei. Astfel a apărut dorința de a crea colecții de haine pentru copii. În acea perioadă, în 2009, am fost în perioada de criză, care s-a răsfrânt asupra finanțării bugetare a instituțiilor preșcolare și volumul de comenzi al afacerii mele a scăzut de trei ori. Astfel, cauza economică, inclusiv, m-a făcut să caut o afacere nouă.
- Dar cum ați decis să realizați această idee în condițiile de importare în masă a hainelor?
- Eu înțelegeam că îmi va fi greu să încep distribuția liniei de haine pentru copii din cauza unei concurențe mari, deoarece vin foarte multe produse din China și Turcia, care, în plus, sunt marcate prin "Made in Italy". După părerea mea, consumatorii au nevoie de o cultură de consum a produselor autohtone, doar, în așa fel, ei plătesc munca oamenilor noștri care, datorită acestui fapt, nu pleacă peste hotare. Consider că, la achiziționarea unei haine autohtone, consumatorul trebuie să simtă mândria pentru țară. De fapt, nu toți oamenii sun de această părere. Totuși, eu am alcătuit marca comercială de haine pentru copii Lia Fia. Aici am combinat numele fiicelor mele, pe care Lia Fia2le cheamă Emilia (EmiLIA) și Sofia (SoFIA). Lia Fia – sunt ale mele două zâne.
- Cum a fost prima colecție?
- Ea a apărut în anul 2011 și a provocat o adevărată explozie de emoții din partea mea. Eu am vrut să prezint în ea totul ce am colectat timp de mai mulți ani. Totuși, am greșit în privința asta. Designeru- consultant, care a fost invitat de proiectul CEED II (USAID) în ajutorul atelierelor de croitorie autohntone, a divizat colecția mea în cinci-șase "capsule" (fiecare avea o idee separată). Mi-a explicat că doar casele de modă vestite își permit un volum atât de mare.
- Cum poate fi organizată vânzarea unei colecții?
- În primul rând, ea trebuie să fie frumos prezentată, deoarece consumatorul își aduce aminte vizuat de acest produs. Pentru a se evidenția, noi am alcătuit câteva "elemente" de firmă – de exemplu, pe garnitură, în buzunar este printată o inimioară etc. Ne ocupam într-un mod individual de vânzări, până la apariția proiectului "Din Inimă", în magazinul Linella. Am avut tendința să ne realizăm prin Internet-magazin de pe site-ul nostru, însă atunci, cu doi ani în urmă, aceste metode de vânzare nu erau atât de populare în Moldova. După, am deschis un butic în unul din centrele comerciale, dar acolo volumul de vânzări a fost extrem de mic. Când am auzit de deschiderea proiectului "Din inimă" în CC Zorile, am prins tot curajul și am sunat CEED II, care m-au acceptat cu multă căldură. În prezent, noi avem șase puncte comerciale, inclusiv "showroom-ul" de pe str. Kogălniceanu.
- Orientarea respectivă de afacere este deja rentabilă?
Lia Fia5- Acum pot spune că realizarea hainelor pentru copii devenise o afacere rentabilă, deși încă nu aduc banii în casă, deoarece le investesc în dezvoltarea afacerii. În domeniul dat e foarte important să ai parte de suportul din partea familiei. Dumnezeu mi-a dat un soț extraordinar care mă ajută să fac decizii importante în afacere. Până în prezent nu am făcut nici un împrumut de la bancă, îmi dezvolt businessul treptat, din sursele proprii de finanțare. Totul a început cu opt ani în urmă de la două mașini de cusut de uz casnic. Acum întreprinderea (dar mai mult laboratorul) e dotată cu utilaje de producție bune și avem aproximativ 20 de angajați.
Însă eu tind să deschid o mică fabrică într-un sat, deoarece în zonele urbane oamenii își pot găsi ceva de lucru, pe când în sate treaba merge mai greu. În primul rând, trebuie să te dezvolți pentru a satisface cererea de pe piața internă. Mamele au început deja să înțeleagă că pot să achiziționeze haine calitative pentru copii de la producătorii autohtoni. Din cauza că noi coasem din pânze naturale, prețurile sunt medii și ridicate, dar clienții percep acest fapt corect și cu respect.
- Și aveți perspective de exportare a produselor?
- Acestea sunt mai mult aspirații. Proiectul CEED II ne-a ajutat să participăm la expoziția Bubble în Londra (în iunie anului 2013), unde eram în linie cu mega-branduri. Recunosc, am fost mândră de colecția mea, deoarece ea era la un nivel cu celelalte în privința calității, tendințelor și gustului. La fel, am participat la expoziția "Lumea copilăriei" la Moscova. La ambele expoziții am primit comenzi mici, pe care deja le-am realizat. De exemplu, în Anglia a fost exportat setul de accesorii. De fapt, fiecare colecție de la Fia Lia are o anumită temă. Colecția de primăvară-vară a anului trecut se orienta spre păsări. Noi le-am utilizat în accesorii – pe brățări, panglici, broșe. Anul acesta, colecția de primăvară-vară poartă numele de "Zâna din grădină". Deaceea, florile reprezintă aici elementul de bază care apar, de exemplu, pe nasturi. Gentuțele sunt făcute sub formă de floricele sau aripioare de zână. Însăși Zâna – e o păpușă îmbrăcată în hainele din colecția dată. Și nu e o păpușă obișnuită – fața ei nu are guriță, ca ea să nu poată povesti secretele, pe care o să-i spună micile fetițe. De obicei, copii primesc pentru zile de naștere haine, și rămân foarte mulțumiți. Însă, dacă o fetiță va primi drept cadou și o păpușă Lia Fia3îmbrăcată în aceleași haine, - fericirea ei nu va mai avea limite. Ideea cu păpușa e a mea, și este foarte valoroasă pentru mine.
- Ce ar însemna pentru Dvs rezultatele muncii depuse?
- Îmi place ceea ce fac. Când văd pe copii hainele de la Lia Fia, sufletul îmi cântă, încep să prind aripi. Recent, întârziam la un concert, iar în fața mea pe scările Teatrului Național fugeau, ținând-o pe mama de mână, două fetițe în paltoanele mele. Nu am putut să mă abțin să nu le opresc și să le mulțumesc. Faptul că lucrez cu haine pentru copii mi se pare important. Am început să înțeleg asta după doi ani de activitate. Mă ajută mult și scrisorile, care ne vin pe poșta electronică, unde oamenii ne mulțumesc pentru hainele de calitate și pentru faptul că noi încercăm să dezvoltăm în fetițe stilul și gustul. Noi dorim să implimentăm în viitoarele femei ideea că o haină poate fi frumoasă fără paiete, beteală, multe flori și panglici de satin. Ne ajută și faptul că la noi se îmbracă fetițe care prezintă show-uri la posturi de televiziune, doar ele sunt copiate de alți copii, care le privesc.
În mai am participat la Festivalul de tradiții dulci "Mai dulce", care este dedicat dulciurilor copilăriei noastre. Din cauza că premiul pentru cel mai dulce desert a fost vișina de pe tortă, noi am realizat accesorii pentru păr cu o "vișină" suspendată. Și nu ne-am așteptat la o cerere atât de ridicată. Timp de două ore am vândut 500 de bucăți. Sunt mulțumită că emoțiile femeilor au avut legătura cu Fia Lia.
Planurile noastre de viitor includ: pe 17-21 iunie, în România, în București, - să participăm la iarmarocul Fabricat în Basarabia, unde vor fi mulți producători din Moldova. După, mergem la o expoziție în Franța, în Strasbourg, unde pe data de 26-28 iunie va avea loc Strasbourg fashion week.


Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика