CE 1160x100 4 2

Duminică, 27 Aprilie 2014 17:50

Chișinăul are nevoie de Serge?

Directorul magazinului Serge Moldova, Alexandr Deordița, a fost de acord să dea un interviu pentru MyBusiness.md, în care a povestit despre cum a devenit lider și despre lucrurile necesare pentru deschiderea unui magazin de comercializare a lenjeriei de corp de la renumitul brand din Belarus, SERGE.

sergeАлександр Деордица 2Compania SERGE este considerată a fi unul dintre cei mai importanți producători de lenjerie intimă și tricotaje din Belarus. Actualmente, firma deține în jur de 250 de magazine și secții în 7 țări ale lumii. Articolele sunt confortabile și durabile, fiind confecționate din fibre de bumbac select, precum și din viscoză, trecută printr-un proces de prelucrare minuțioasă.

- Alexandr, să precizăm inițial statutul d-voastră: dealer, distribuitor sau reprezentant Serge în Moldova?
- Moldova nu dispune de un volum de piață necesar pentru un astfel de producător extins, ca să creeze o reprezentare. Din punct de vedere juridic, suntem dealeri cu anumite drepturi. În Moldova, din cauza unei piețe înguste, compania belarusă Serge nu ar colabora cu alți importatori. Principalele direcții strategice ale Serge sunt Rusia, Ucraina, Kazahstan, unde există zeci sau chiar sute de dealeri.

- Cum ați început afacerea? Cum v-a venit ideea de a deschide în Moldova un magazin de comercializare a lenjeriei din tricot, a unui producător belarus?
- Totul a început cu desele mele călătorii în Belarus în anul 2008. S-a întâmplat înainte ca să apară ideea deschiderii unei afaceri. Îmi căutam niște haine simple, am intrat într-un magazin Serge în Minsk și am serge2remarcat calitatea deosebită a lucrurilor, îmbinată cu prețul relativ scăzut, felul în care este prezentată marfa și competența personalului. Toate aceste aspecte mi s-au întipărit în minte și, astfel, am memorizat brandul.
Timp de trei ani nu mă gândeam la posibilitatea de a deschide un Serge în Moldova, ci mă ocupam cu alte lucruri. Însă, în Chișinău, m-am confruntat cu o problemă banală – nu puteam să-mi cumpăr lenjerie normală. Vreau să remarc faptul că nu mă consider a fi o persoană care ar tinde să țină pasul cu moda, căutând ceva deosebit. Un timp îndelungat nu am putut să-mi cumpăr un simplu tricou alb, a cărui calitate să-mi convină. Mi-am procurat, totuși, ceva, însă a fost considerabilă diferența de calitate dintre acest articol și lenjeria adusă din Belarus. Atunci mi-am și pus întrebarea, oare are nevoie Chișinăul de Serge? Am început să meditez asupra necesității cetățenilor simpli de a cumpăra produse calitative la prețuri accesibile, contribuind astfel îmbunătățirii calității vieții. Dintr-o astfel de ipostază de „ne-om de afaceri" am și început să mă gândesc la opțiunile de a deschide Serge în Chișinău. La acel moment, știam deja despre două încercări nereușite de a importa aici produse Serge, nu la nivel de magazin. Afacerea acestor antreprenori a eșuat. Pentru mine, însă, nereușitele lor nu au devenit o piedică. La finalul anului 2010 am călătorit pe la diferite întreprinderi belaruse. Belarușii sunt niște oameni foarte interesanți, au o viziune aparte, care, în privința multor aspecte, se deosebește de cea moldovenească. Destul de repede am găsit limbă comună, dat fiind faptul că belarușii deja știau de „particularitățile moldovenești". Iar ca rezultat al unei comunicări adecvate, am semnat un contract și la începutul anului 2011 am deschis în Chișinău magazinul Serge Moldova.

serge4- Semnând contractul, v-ați înțeles în privința a 50% de plată în avans sau ați luat un credit pentru început? Dacă nu este o informație secretă, ați putea spune care a fost suma inițială necesară? Și cum ați ales locația pentru Serge pe teritoriul capitalei?
- Belarușii lucrează cu toți dealerii în baza unui 100% avans. Vreau să remarc faptul că belarușii au o cultură a afacerilor foarte deschisă, fiind, astfel, diametral opusă variantei moldovenești, în care lumea e obișnuită să trișeze. Din experiența proprie, pot spune că nu toți europenii ar putea lucra la fel de deschis cum o fac belarușii. Dar m-am cam abătut de la subiect. Pe site-ul Serge se găsesc informații detaliate privind resursele financiare necesare pentru deschiderea magazinului, iar în dependență de suprafața acestuia există câteva planuri de afaceri pregătite.
Recomandarea minimă este de 20 mii euro – pentru utilaje și procurarea primei partide de marfă. Eu am început cu această sumă, am inclus economiile personale.
Cât despre localizarea magazinului, deși compania Serge este destul de pretențioasă în vederea locului de comercializare, această întrebare a fost pe planul doi. Recunosc faptul că, luând în calcul acordul și înțelegerea din partea companiei belaruse, magazinul nostru încă nu corespunde tututor standardelor propuse. În linii generale, magazinul este amplasat comod, în incinta centrului comercial „Soiuz", unde produsele pot fi privite și măsurate atâta timp cât este necesar, fără a enerva vânzătorii noștri.

serge1- Când ați început să livrați marfa, ați întâlnit careva probleme la vamă?
- Nu este un secret faptul că la noi mulți lucrează nu prea „curat". Cât despre Serge, încă de la început au fost stabilite următoarele reguli: nici urmă de marfă ascunsă și de evitare a plății impozitelor. Dat fiind faptul că lucrăm doar în acest mod, am avut parte de probleme serioase. De exemplu, am trecut printr-o experiență când, fără a avea motive de a se lega de ceva la vamă, agentul a întrebat deschis: „Păi ce, dați ceva?". Eu am răspuns: „Nu". În acest caz, în locul unei jumătăți de oră petrecute la vamă, am stat o zi. Dar, totuși, principiul de „a nu mitui pe nimeni niciodată" a dat rezultate favorabile. Acum trecem vama, aducând lunar marfă pentru lărgirea asortimentului, mai repede decât mulți alții. Și nimeni nu-și permite să facă vreo aluzie în direcția noastră cum că ar trebui să plătim ceva.

- În Belarus și în Moldova prețurile pentru produsele Serge sunt similare?
- Din punctul meu de vedere, nu te poți ocupa de o afacere doar pentru profitul și avantajele proprii. Din această cauză mi-am pus scopul, care se realizează până acum (luând în calcul faptul că plătim toate impozitele), ca prețurile pentru produsele Serge să fie cât mai accesibile cumpărătorilor. Pot să afirm faptul că în Moldova prețurile pentru Serge sunt cu mult mai mici decât în Rusia, Ucraina, Kazahstan. Actualmente noi oferim în jur de 1500 de modele de articole, adresate bărbaților și femeilor, atribuind fiecărui articol un procent „propriu" la preț.

- Planificați să deschideți o rețea de magazine în Moldova?
- Până când, situația nu ne permite să ne punem scopuri de extindere a rețelei. Ne aflăm în postura de așteptare a reglementării situației din țară, în special a laturii fiscale și vamale. Cu toate acestea, consider că atunci când totul pare a fi cu picioarele în sus, trebuie să continui dezvoltarea afacerii.
Am obținut un lucru foarte important și anume am făcut cunoștință cumpărătorilor cu marfa noastra. În plus, este destul de neobișnuit faptul că la noi vin cumpărători care vor să ne mulțumească pentru cumpărătura făcută. Niciodata nu aș fi crezut că omul, procurând o pereche de chiloți, se poate întoarce intenționat în magazin pentru a spune un „mulțumesc". Și nu este vorba de o singură persoană, ci de mai mulți, care se întorc la noi. Ne inspiră pentru o viitoare dezvoltare și numărul de femei și bărbați care vin la magazin în baza recomandărilor prietenilor.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика