Duminică, 02 Februarie 2014 18:19

Este mai simplu să coși ruscacuri în Moldova, decât să le imporți

Mica întreprindere AVATEH-PRO reprezintă un exemplu de succes al unei mici afaceri, dezvoltate de la zero pe teritoriul Moldovei. Acumulând experiență de evoluare în condițiile schimbării structurii economice, SRL AVATEH-PRO și-a consolidat poziția pe piață, oferindu-le cumpărătorilor de pe teritoriul întregii republici un asortiment larg de genți și rucsacuri. Produsele Avateh pot fi procurate în magazinele din Bălți, Cahul, Soroca, Drochia, Nisporeni și Chișinău.

аватех3Astăzi, asortimentul Avateh include în jur de 400 de modele de genți și rucsacuri (prețurile oscilând între 36 și 275 de lei), cusute dintr-un material sintetic special. „Din principiu, nu dorim să ne ocupăm de gențile din piele și de modelele de genți pentru femei", - precizează directorul întreprinderii, Iurii Mocan, arătând rafturile cu produsele finite.
Găsești o diversitate impunătoare de modele: rucsacuri de diferite dimensiuni, chiar și de tip „matrioșka" (trei rucsacuri de mărimi diferite, care încap unul în celălalt), precum și genți pentru afaceri, de sport, pentru călătorii, de casă și genți spațioase. Toate modelele au un aspect fizic drăguț, fiind lucrate atent și calitativ, sunt utile și chiar stilate. Pe etichetele produselor, pe lângă logo, se găsesc coordonatele întreprinderii, numărul de telefon, inclusiv și cel de telefon mobil. „De ce este nevoie de atâtea detalii?" - a întrebat reporterul MyBusiness.md. „Pentru noi contează opinia cumpărătorului despre produs. Și suntem întotdeauna dispuși să îl ascultăm", - Iurii Mocan a exprimat astfel unul dintre principiile de gestiune a afacerilor.
Iar totul a început de la comercializarea pungilor de plastic. În anul 1991, frații Ghenadie și Iurii Mocan au hotărât să-și deschidă propria afacere – au început să aducă din România pungi din plastic și genți pentru vânzare. Cu timpul au trecut la alte produse – rucsacurile și au procurat țesătură pentru a încerca să coase un rucsac. Au apelat la ajutorul unei croitorese. Ca rezultat, rucsacul cusut utilizând forțele proprii s-a dovedit a fi la nivelul celor importate. Totodată, produsele au devenit interesante pentru cumpărătorii cunoscuți. Acest aspect i-a inspirat pe oamenii de afaceri să-și dezvolte producția – să investească în echipamentele pentru cusut și pentru procurarea materialelor. Frații au pus în circulație chiar și banii primiți din vânzarea motocicletelor sale.
Peste un an, rucsacurile cusute de către un producător autohton „necunoscut" au apărut pe rafturile centrului comercial „UNIC" din capitală și au fost vândute într-un interval scurt de timp.
аватех6„De ce anume rucsacuri? În acea perioadă se observa un deficit pentru toate produsele, iar alegerea rucsacurilor poate fi numită drept una aleatorie. Era primăvară afară, iar tineretul opta pentru rucsacurile ușoare și colorate. Am făcut la timp concluzia corectă, că e mai ușor să coși astfel de rucsacuri aici, decât să le imporți din străinătate", - spune Iurii Mocan. Ulterior, cei doi frați au împărțit afacerea – Ghenadie a urmat o altă direcție
Înregistrând SRL-ul cu marca comercială „AVATEH-PRO" și proiectând logo-ul, devenit carte de vizită a întreprinderii, tânărul antreprenor a început să crească volumul de producție, să extindă asortimentul, să caute piețe noi de desfacere (Iurii a călătorit personal prin întreaga republică pentru a semna contracte cu magazinele din alte raioane) și să amplaseze publicitatea.
În scurt timp, întreprinderea a primit o comandă mare din partea companiei Coca-cola, stabilită pe piața din Moldova. „Ne-a fost adus un model de geantă și am fost întrebați dacă putem să coasem una la fel? Am răspuns că vom reuși. Astfel, comanda de 450 de genți de la o companie cu renume mondial ne-a dat forțe noi și ne-a arătat că am făcut totul corect", - zice Iurii. Apropo, modelele cusute la o comandă specială reprezintă una dintre direcțiile de activitate a companiei. În dependență de dificultatea lucrării, comanda (30-50 de articole) se realizează în decursul unei zile. Totodată, aceste modele nu sunt expuse în asortimentul general pentru comercializare.
автех1De la apariția pe piață, AVATEH-PRO a trecut prin diverse perioade. A fost complicat să găsească un furnizor permanent de material necesar. Renunțând la ideea de a procura pânza din străinătate, Avateh-pro a găsit materialul adecvat în Moldova. O altă dilemă a constituit-o căuatea unei croitorese calificate. Este cunoscut faptul că mulți profesioniști au plecat din țară, iar persoanele venite după absolvirea colegiului au un spirit de autoapreciere mult prea ridicat. Cei care, totuși, rămân să lucreze sunt instruiți pe loc. Actualmente, în cadrul AVATEH-PRO lucrează cinci croitorese, o persoană care se ocupă de tivire și una care are grijă de asamblare.
Antreprenorul a trecut și prin experiența de a lucra cu banii luați în credit. „Au fost perioade în care producția avea nevoie de resurse financiare adăugătoare. Am simțit pe propria-mi piele ce înseamnă să iai bani străini, dar să-i întorci pe ai tăi. Am apelat la bănci de două ori și de fiecare dată rambursam suma la timp, în pofida ratei dobânzii ridicate de atunci – 23-24% anual", - își amintește Iurii Mocan.
Din anul 2000, atunci când a început primul val de emigrări în Canada, AVATEH-PRO a deschis o nouă direcție pentru producția sa – gențile de călătorie pentru cei care vor să se mute cu traiul. Pentru ca consumatorul să nu întâlnească dificultăți în timpul prezentării bagajelor, Iurii Mocan a vizitat toate agențiile care lucrează cu companiile aeriene și a aflat cerințele pentru dimensiunile unei astfel de genți. Clienților care trăiesc în Chișinău, el le aduce personal gențile pentru călătorie. Se aplică și varianta de închiriere a genții, însă cu o singură condiție – să nu fie deteriorat aspectul exterior al acesteia (nu e o problemă dacă ea se descoase).
„Acum, concurența este activă, îndeosebi în rândul producătorilor autohtoni. Astfel, în cazul aderării la UE, nu prevăd schimbări esențiale pentru afacerea mea. Poate vreo firmă străină va dori să vină aici și va organiza campanii de publicitate, astfel strivind temporar producătorii locali. Dar puterea de cumpărare nu va crește din aceasta, iar prețurile pentru produse nu vor scădea", - consideră omul de afaceri.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика