Duminică, 02 Februarie 2014 17:56

Serghei Braga: ”Afacerea necesită o gândire sistematică”

În anii 1990, eu cu prietenii mei, orgnizând periodic petreceri de companie, comandam pelmeni Olentina. Ne bucuram de faptul că erau nu doar cele mai gustoase din gama de produse analogice, dar și că puteau fi livrate la domiciliu. De fapt, puține lucruri s-au schimbat de atunci, chiar și politica livrării a rămas aceeași. Dar și atunci, cu 15 ani în urmă, mi se părea că este o afacere grozavă. Fondatorul și capul nemuritor al acesteia, Serghei Braga, a fost de acord să împărtășească secretul vitalității și productivității continue a afacerii sale în condițiile unei concurențe aspre în mediul de afaceri.

С.Брага- Ce a servit drept sursa de inspirație pentru această idee de afaceri?
- Odată eu cu soția am venit în vizită la mama mea. Femeile au început să gătească pelmeni și au reușit să consume jumătate de zi numai pentru asta. Însă rezultatul muncii lor a fost mâncat în mai puțin de o oră. Și atunci mi-am pus o întrebare – de ce pelmeni bune, la fel ca și cele de casă, nu pot fi găsite în magazin? În alimentare nu erau pelmeni, în afară de cele produse de combinate frigorifice, care erau de o calitate proastă. Astfel, am tras o concluzie evidentă – dacă nu există producția locală de o calitate bună, atunci ea trebuie să fie relizată.
- Însă antreprenoriatul în domeniul industriei alimentare necesită cunoștințe corespunzătoare, nu?
- Nu e nevoie de o educație specială pentru a vedea o legătură logică între evenimente, obiecte, departamente etc. E mult mai important de a avea o gândire sistematizată în momentul în care conduci o întreprindere. Fiind inginer-constructor al utilajelor nonstandart, am văzut cum trebuie să fie construită o afacere pentru a funcționa. Orice întreprindere se poate baza pe acest model, deoarece aici sunt aceleași legi și principii, dar trebuie să dispui de specialiști în domeniu. O gândire corectă se formează odată cu experiența, aproximativ după 30-35 de ani, deși există și multe excepții.
- Cum au apărut primele pelmeni Olentina?
- Tot în această clădire, unde în prezent e situată întreprinderea noastră, am arendat al doilea etaj al cantinei fabricii. În Moscova am reușit să achiziționez mașina pentru producția pelmenilor, am cumpărat o ladă frigorifică, am arendat inventarul de bucătărie de la cantina respectivă și trei persoane au început să producă pelmeni a câte 20, iar mai târziu a câte 50 de kg pe zi. Datorită calității excepționale, pelmenile noastre "săreau" în mâinile clienților. Noi îi aduceam zilnic în magazinul "Pinguin" la Botanica și-i vindeam prin livrare la domiciliu. Peste jumătate sau un an magazinele deja formau coadă pentru două săptămâni ca să vândă produsul nostru. În primii ani volumul de producție se dubla lunar. În scurt timp am început să producem și colțunași.
- Cum reușiți să concuați cu o ofertă mare de producție analogică de la diferiți producători?
- Atunci când piața a fost relativ goală, nimeni nu credea, în afară de fostele întreprinderi de stat, că e posibil de a produce pelmeni. Totuși, concurența persista mereu – unii vin, alții pleacă, doar că în prezent rivalii sunt mai puternici. Numărul de concurenți creștea și acum piața e aglomerată de producția similară. Desigur, acest fapt se reflectă și pe cota noastră pe piață – ea a scăzut, volumul vânzărilor nu mai crește, iar după confruntarea unei situații de criză el s-a nivelat și timp de doi-trei ani rămâne la același nivel. Cinci ani în urmă, pentru o stabilitate mai bună, am început să producem mai multe feluri de aluat, iar anul trecut - mici. .
- Care e politica de prețuri a întreprindeii Dvs?
Олентина1- Pelmenile noastre sunt la prețuri medii deoarece, pe de o parte, avem cheltuilei mari din cauza că lucrăm cu o carne moldovenească proaspătă – porc, vită și pui (colaborăm cu fermele și cu comercianți individuali). Pe de altă parte, avem o rentabilitate mică – 5-7% pentru a păstra un preț scăzut și a se dezvolta. Odată cu creșterea prețurilor scade volumul vânzărilor. Noi avem drept scop să păstrăm un raport echilibrat dintre preț și calitate.
La întreprinderea noastră lucrează și un medic veterinar, care zilnic, la primirea cărnii, o analizează detaliat. E important de a menține măcelăria într-o stare bună. Lucrul cu această materie primă are anumite particularități. Consider că nimeni nu poate să facă pelmeni mai bune decât ale noastre, deoarece umplutura se face din carne, ci nu din resturi tăiate de pe oase și ficat.
Deseori îmi propuneau să utilizez carnea mai rațional: carnea calitativă să fie utilizată la producția altor mărfuri (de exemplu, la deschiderea compartimentului pentru afumături), iar pentru pelmeni să folosesc una de o calitate mai proastă. Însă eu am alte principii. Știu că la o astfel de atașare față de afacere se va pierde ideea de bază a acesteia – execuția unui produs de calitate. Profitul întreprinderii poate fi analizat conform proprietății conducătorului acesteia. Eu am o mașină și un apartamentu cu două camere. Iar resursele financiare câștigate se investesc în afacere – în modernizarea utilajelor, securitatea producției etc.
Dacă îți faci unul din scopurile de bază un profit ridicat, atunci trebuie de mărit volumul și de scăzut costul de producție, mestecând carnea tocată cu soia. Avem un singur tip de pelmeni cu un mic adaos de soia (pe ambalaj sunt scrise ingredientele), pentru a face prețul mai accesibil.
- Ați întâlnit multe greutăți în cale spre succes?
- În prezent lucrez câte 12 ore pe zi, iar la început plecam acasă abea noaptea, la ora 11-12, din cauza unor cantități enorme de muncă. Multe le făceam de sine Олентина2stătător. Împreună cu adjunctul meu regulam congelatorul, reparam podeaua în atelier și multe altele. Astăzi eu montez toate calculatoarele din întreprindere. Atunci când întemeiam întreprinderea, rezolvam problema cu capitalul inițial. Am împrumutat 11 mii de dolari. În primul an am ajuns să avem profit și, pe parcursul celui de-al doilea, am întors datoria. Eu nu aveam salariu doi ani. Astfel, noi trăiam din banii ce-i câștiga soția mea.
- Care e secretul longevității afacerii Dvs?
- Sunt mai mult principii care te ajuntă să lucreză și să mergi înainte. Indiferent de faptul că sunt stăpânul întreprinderii, nu-mi permit să confisc o parte din marfă în scopuri personale. Angajaților li se oferă posibilitatea să cumpere producția finală la prețurile angro ale întreprinderii, însă materia primă rămâne mereu intactă. Din păcate, sunt nevoit să mănânc pelmeni în fiecare zi la muncă. Pentru a verifica calitatea producției finale, din fiecare set, eu, adjunctul și primul tehnician primim pentru degustare câteva unități. În afară de aceasta, mai avem, desigur, un control intern riguros ce se bazează pe mai multe criterii.
Orice întreprindere (ea poate fi concepută ca o mașină energetică) are tendințe spre extincție, în cazul în care proprietarii ei nu o vor alimenta cu o energie continuă – controlul individual, folosind metode eficiente de influență.

1. Serghei Braga
2. Așa se"prind" pelmenile gata-făcute
3. Aluatul pentru coacere trebuie să fie tăiat

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика