Duminică, 01 Decembrie 2013 17:41

O jumătate de lume brodează în stil moldovenesc...

Astăzi, industria handmade se află în plină expansiune. În Europa, volumul vânzărilor pentru produsele lucrate manual este ridicat, chiar și în perioada de criză. Trebuie remarcat faptul că, în decursul a câțiva ani, compania autohtonă „Luca-S" își menține pe piață statutul de jucător serios, exportându-și producția în 27 de țări.

Creativitatea e la modă

LUCADacă în perioada sovietică handmade-ul era ales din cauza deficitului, iar în anii 90 – din cauza lipsei de bani, actualmente, această alegere a consumatorilor se datorează, în mare parte, satisfacerii impulsurilor creative. Probabil, cel mai popular tip de hobby este broderia. În acest sens, meșterițele handmade din Moldova au noroc. Căci, printre seturile pentru brodat, prezente astăzi într-un număr mare în cadrul rețelelor de comercializare, se găsesc astfel de modele, care combină calitatea înaltă, „europeană", cu un preț acceptabil pentru buzunarul nostru. Totodată, este important faptul că aceste produse au eticheta „made in Moldova". Este vorba despre compania „Luca-S".
„Compania noastră a fost creată de la zero, în anul 1992, - remarcă fondatorul ei, Anatolie Luca.- În cadrul activităților noastre, nu am utilizat niciodată strategii sau planuri de afaceri, ne-am lăsat ghidați de intuiție. Un alt aspect importane este iscusința de a risca. Și nu mă refer la impulsivul „poate va funcționa", ci la abilitatea de a lua corect decizii neașteptate, axându-te pe analize și intuiție, și de a fi pregătit să fii responsabil pentru aceste decizii".

Începutul începuturilor

Anatolie Luca și soția lui, Marina, sunt foști dansatori ai legendarului ansamblu „Joc". În timpul carierei sale de dans, ei au încercat de câteva ori să brodeze costume naționale, fără a intui faptul că, peste câțiva ani, această străveche artă va deveni fundamentul afacerii lor de familie.
„La începutul anilor 90, atunci când în jur totul se prăbușea, se contura tot mai clar ideea că n-o să faci prea mulți bani cu dansurile – trebuia să-mi hrănesc și să-mi întrețin familia și, totodată, să cultiv în mine instinctul antreprenorial. În acea perioadă, unul dintre cele mai mari deficite era galanteria – era foarte complicat să faci rost de un ghem de ață calitativă. Am hotărât să-mi deschid afacerea anume pe acest segment – am deschis un mic magazin în cadrul Pieței Centrale și am început să livrez acolo ațe, ace, articole de furnitură și le vindeam personal pe toate. Mai târziu am reușit să negociez cu câteva fabrici de galanterie din Ucraina și Rusia, ulterior livrând marfa direct cumpărătorilor en-gros".

Broderie în cruciuliță

Лука4În magazinele lui Anatolie Luca (ulterior a deschis câteva), unul dintre cele mai vândute produse au devenit seturile pentru brodat. Cele mai solicitate au fost astfel de bunuri produse în România. Cu toate acestea, de fiecare dată când Anatolie ajungea în țara vecină pentru a procura o partidă de marfă, omul de afaceri se confrunta cu faptul că prețul acestor produse creștea constant, astfel livrarea lor în Moldova devenea cât se poate de neprofitabilă.
„Împreună cu soția mea am hotărât să organizăm personal producerea de seturi pentru brodat. În acest scop, în garajul nostru, am înființat procesul de fabricare a seturilor pentru brodat, cu marca „Luca-S" și Marina s-a pus pe treabă, la început singură, iar apoi cu ajutorul unei lucrătoare angajate. Am început cu seturile pentru copii, mai simple și mai puțin costisitoare. Mai târziu, după ce am comandat din Anglia un program special pentru calculator, care genera modele și gama de culori necesară pentru ele, am trecut la imagini mai complexe. Printre acestea se numără reproduceri ale unor pictori celebri: Rafael, Leonardo da Vinci, Durer, Bouguereau, Van Gogh ș.a. Pe lângă tehnica tradițională de broderie în cruciuliță, firma a dezvoltat și seturi cu broderie goblen. Inițial, bunurile noastre erau produse în trei categorii de prețuri – sub mediu, mediu și înalt. Însă, această idee de luccaafacere a devenit una de succes doar în momentul în care am reorientat-o totalmente în direcția clasei „premium". Am început să lucrăm cu materiale de cea mai bună calitate – ață mouline 100% bumbac, a firmei CoatsCraft (Marea Britanie) și pânză Zweigard (Germania). Acest aspect a mărit considerabil prețul seturilor, dar le-a făcut susceptibile de a suporta concurența pe piață. Totodată, un „know-how" absolut al nostru a devenit metoda mecanizată de răsucire a aței, care asigură un proces de lucru mai comod și o păstrare mai bună a aței mouline. Acest proces are loc pe mașini speciale de bobinat, care dispun de software propriu, fapt care, în mod considerabil, ridică nivelul procesului de fabricație".

Europa a zis „Da!"

Изображение 108Afacerea de familie a lui Anatolie și a Marinei Luca a început să crească. Iar micul atelier din garaj devenise neîncăpător și soții au arendat o încăpere din cadrul centrului comercial Unic. În paralel, au început să viziteze expoziții specializate din Rusia și Ucraina, unde găseau distribuitori pentru produsele lor. Seturile „Luca-S", care se remarcă printr-o diversitate de modele (de la peisaje, până la natură statică) și o complexitate diferită a schemelor, au început să se bucure de o cerere tot mai mare. În anul 2010, compania a decis să iasă pe piața internațională și a plecat în Colonia, la cea mai prestigioasă expoziție a produselor pentru handmade din Europa.
„Participarea la expoziție nu a însemnat pentru noi cheltuieli prea mari, însă a marcat un succes absolut. Ne-am întors acasă cu un șir de contracte semnate cu parteneri din Franța, Marea Britanie și Germania. În ultimii trei ani, ne-am lărgit legăturile și exportăm produsele noastre deja în 27 de țări ale lumii, incluzând astfel de țări îndepărtate ca Australia, China, Vietnam. Desigur, nu toate ne merg ca pe roate – la fel ca și în cazul oricărei companii, avem problemele și greutățile noastre. Doi ani în urmă producția noastră, unde astăzi lucrează în jur de 25 de angajați, s-a mutat în altă clădire, pe care am construit-o pe teritoriul uzinei de frigidere. Actualmente încă plătim băncii un credit impunător, însă există dorința de a te dezvolta și de a înainta. Aceasta contează!".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика