Duminică, 29 Decembrie 2013 17:17

”Șampanie pentru copii”

Cum poți sărbători Anul Nou fără o sticlă de șampanie? Deși numai francezii au dreptul astfel să numească vinul spumant, și numai acel vin care este produs în regiunea Champagne, dar, din obișnuință, folosim această denumire pentru toate vinurile spumante (doar în perioada sovietică toate erau numite șampanie). Când ceasul bate ora 12 cu toții ciocnim paharele și micii membri ai familiei la fel doresc să fie partea acestui obicei. Cu toate acestea, adulții își toarnă vinuri spumenate, iar copilașii sucuri, ceea ce nu este comme-il-faut. În țările vestice această inegalitate deja învechise. La fel am depășit și noi recent obiceiul dat. Prima șampanie moldovenească "pentru copii" fără alcool a apărut în anul 2011

KINDER JOLLY fullstressballDacă ne vom orienta spre drumul adulților și vom elimina alcoolul din vinuri, atunci vom obține un produs scump, care va fi asemănător după gust cu cel pentru adulți. Din cauza că e important de realizat pentru copii un produs fără alcool dar și delicios pentru ei, la fabrica de producție a vinurilor spumante Nis-Struguraș (din raionul Nisporeni) au început să producă "șampania pentru copii", o băutură dulce – conținutul de zahăr 100gr/l – pe baza de sucuri naturale. Seria, cu o denumire hazlie KinderJolly, a inclus patru tipuri de băuturi – măr, poamă, piersic, zmeură.
După cum povestea Tatiana Iacubovscaia, tehnologul șef, în cadrul producției sunt utilizate sucuri concentrate care se obțin la folosirea apei dedurizate (regenerate), prelucrate în aparatul de osmoză inversă, siropului de zahăr, aromelor naturale. Amestecuri obținute trec prin procesul de filtrare amănunțită, după sunt lăsate să răcească până la temperatura de 0-5 оС și sunt transportate într-o capacitate izobarică pentru gazificarea cu dioxid de carbon. Din cauza lipsei procesului natural de fermentare, în urma căruia se formează alcoolul (acesta este un produs non-alcoolic), saturația lichidului cu CO2 se realizează într-un mod artificial. Timp de 24 de ore se atinge o presiune a gazului în mărime de doi atmosferi. Următoarea zi lichidul rămâne neatins, iar după este transportat pentru îmbutelierea izobarică (sub presiune), care este succedată de o filtrare membranică pentru obținerea unei stabilizări microbiene.
În urmă cu doi ani aici au fost alcătuite băuturi gazate slab alcoolice pentru tineri și femei (conținututul de alcool – 6,5%, iar cantitatea de zahăr – 65g/l). Frutella - cu gust de piersic, pară, căpșună, zmeură, ananas și rodie – are designul vinurilor spumante. Pentru moment câteva tipuri se află în procesul de prelucrare. Ele se produc pe baza vinurilor albe (Sauvignon, Aligote și Chardonnay) și roșii (Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot-Noir și Isabella). Totul depinde de tipologia băuturii. Tot aici se includ sucuri naturale, apă dedurizată și arome naturale – pară, piersic, ananas, căpșună, zmeură și rodie.
- Fiecare set de băuturi este precedat de producția scrupuloasă de laborator a unui amestec de probă. Numai atunci când acesta este acceptat în baza normelor organoleptice (după culoare, aromă și gust) și celor fizico-chimice – în conformitate cu documentele normative, el poate fi produs în volume standarde. Însă, la fel este verificat și setul de producție. Luând exmplu de la "șampania pentru copii", el este filtrat, transportat în capacitatea izobarică, răcit, saturat cu dioxid de carbon până la 3-3,5 atmosferi, trecut prin filtrarea membranică și îmbuteliat.
Băuturile respective sunt impecabil consumabile datorită unei tării mici și a echilibrului perfect dintre cantitatea de acid și zahăr, iar aromele sunt într-atât de proaspete, încât creează impresia că te afli printre trestiile de zmeură și culegi fructe de pădure, în cazul în care este Frutella de zmeură, sau respiri aroma naturală de piersic, când este turnată băutura de piersic etc. Noi primi multe feed-backuri pozitive, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm spre o cale de succes. Clienții vor aprecia produsul numai atunci, când îți iubești porfesia și ai idei creative. Noi mereu căutăm produse noi și interesante pentru consumatorii noștri, - relatează Tatiana Iacubovscaia.
Viz Frut-strawberry55- Din punct de vedere al marketingului, noi am creat un produs unic din categoria băuturilor pentru copii, care nu va întâlni în prezent analogii pe piața mondială. În realizarea etichetei "șampaniei pentru copii" am utilizat tehnologia 3D cu desene animate, astfel am obținut o imagine jucăușă, - spune directorul comercial, coordonatorul companiei DK-Intertrade, Radu Eșanu. – Imaginile au fost divizate pentru diferite categorii de vârste – pentru cei mici (cu fructe) și pentru cei mai mari (cu prințese și pirați). O altă strategie de marketing a fost anexarea la butelii a mingilor antistres (mingi pentru strângerea lor în pumn), care îi atrag pe copii. Mai mult decât atât, folosim sticla "albă", pentru a arăta culoarea băuturii
Produsul dat nu este doar pentru Revelion. Oamenii îl cumpără pentru diverse sărbători pentru copii pe parcursul anului, deși el ocupă un segment îngust în cadrul pieței. În afară de Moldova, noi îl vindem în Kazahstan, Polonia și ducem tratativele cu Cehia și Slovacia pentru export, iar anul viitor vom începe vânzările în România.
În Europa de Vest și în America de Nord s-a dezvoltat tendința de consumare a băuturilor cu un conținut redus de alcool. Ca materie primă sunt utilizate amestecuri spirtoase. Frutella, din contra, este produsă pe baza amestecului dintre vin și suc. Noi producem sucuri de poamă și de mere, iar altele le importăm din Germania, Izrael, Italia și Armenia (de rodie). În plus, noi aplicăm o nouă metodă "know-how„ pentru ca bulele de gaz din băuturi să nu irite gâtul.
Frutella a fost bine educată pe piața internă, dar începând cu ianuarie anului curent, din cauza codului ei de produs – 2006 – ea nimerise în categoria altor băuturi (cu adaosul alcoolului), pentru care se aplică accizele. Din acest motiv prețul pentru produsul dat a crescut considerabil (cu 13 lei/sticlă), iar vânzările au scăzut de 2,5 ori. Însă în produsul nostru nu se adaugă alcoolul. El se conține în vinuri naturale de poamă (apropo, în Moldova nu există accize pentru vin). Chiar dacă în Moldova a avut loc scăderea vânzărilor, în alte state, din contra, acestea au crescut. Mai mult de 90% din volumul producției se realizează pe piața internațională. În Turcia Frutella se furnizează numai la hoteluri "all inclusive" sau "ultra all inclusive" în calitate de welcomedrink și a devenit primul brand din categoria băuturilor non-alcoolice. La fel a câștigat un teren în SUA, fiind vândută în 12 state. Este consumată în Nigeria. Aceste state reprezintă trei piețe importante pentru un produs dintr-o astfel de categorie. În anul 2013 acolo au fost exportate 500 de mii de sticle. Iar la sfârșitul anului 2013 s-a lansat exportul în Ucraina.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика