Duminică, 14 Decembrie 2014 18:29

Ion Toma: „Lichiorul nostru a fost promovat de către Jirinovski!”

lik01„Pentru Moldova, lichiorul este un tip netradițional de băutură alcoolică, de aceea și există o cerere mică pentru el, - spune Ion Toma, directorul general al întreprinderii horticole, „Moldcoop”, - el poziționându-se drept băutura țărilor nordice. La noi, însă, lichiorul este privit ca și o vodkă obișnuită. Dar acestea sunt niște tradiții distincte de consum”.

Lichiorul a fost inventat de către alchimiștii medievali, în timpul căutării elixirului nemuririi. Până la sfârșitul secolului XIX băutura a fost foarte scumpă, de aceea și-o puteau permite doar nobilii, care au și întemeiat tradiția de consum – lichiorul se bea după masă, cu sau fără cafea, din păhărele mici de 25 g. Este băut încet, cu înghițituri mici, savurând gustul băuturii. În Moldova, lichiorul nu a fost băut niciodată în acest mod și probabil nici nu va fi. De aceea, „Moldcoop” urmărește să se extindă pe piața externă.

În perioada sovietică, piețele tradiționale de comercializare a lichiorului natural moldovenesc au fost în țările Baltice, Belarus și Rusia. Și până astăzi se mai amintește de el acolo.

lik06„Ultima dată ne-am prezentat lichiorul în anul 2012 în Moscova, în cadrul expoziției „Toamna de aur”, - a zis Ion Toma. – Am fost vizitați și de Vladimir Jirinovski. Pentru ca o celebritate să promoveze un produs trebuie să-i fie plătiți bani grei, iar Jirinovski a făcut-o gratuit. El a gustat lichiorul nostru și acesta i-a plăcut atât de tare, încât el a și zis instant: „Cetățeni ruși, procurați produsele ecologice din Moldova!”. Discursul lui l-am înregistrat pe reportofonul din telefonul mobil. Au fost și alți vizitatori, descendenți ai generației sovietice, și-au dorit să cumpere, noi, însă, dispuneam în stoc doar de modelele destinate expoziției și, propriu-zis, degustării. Și până acum lichiorul nostru a rămas în memoria celor din Rusia, chiar dacă nu suntem o întreprindere la fel de mare cum ar fi Aroma sau Cricova. Chiar și pentru Moldova, noi suntem o companie mică. Dar, cu regret, jocurile politice sunt mai presus decât cerințele consumatorilor: nu ne lasă să exportăm produsele”.

„Timp de trei ani lichiorul nostru primește certificatul de calitate al Uniunii Europene, iar în luna decembrie a acestui an trebuie să primim un certificat similar și pentru anul 2015, - își continuă discursul Ion Toma. – Dar chiar și cu acest document este foarte complicat să ne extindem pe piața UE. Nu vorbim de Rusia, Ucraina sau Belarus. Semnând contractul, reprezentanții UE cer stricta respectare a acestuia – la zi, oră, ba chiar minut, în caz contrar intervenind sancțiuni drastice. Totodată, ei cer livrarea produselor în cantități mari. Nu este prea complicat să le îndeplinești cerințele, existând o singură barieră – cea financiară, fiind vorba despre câteva milioane de lei”.

„Conform normelor standardelor naționale de stat, produsele ecologice nu pot fi păstrate o perioadă lungă de timp. Deși lichiorul este o băutură alcoolică, după îmbuteliere, termenul lui de valabilitate este de 6 luni. Este de o sută de ori mai complicat să lucrezi cu un astfel de produs, decât cu alte tipuri de bunuri, care conțin și conservanți. Până reușim să îmbuteliem, să pregătim documentele necesare, să trecem vama, pentru a livra lichiorul la punctul de comercializare, trece deja o lună. Iar cu o lună înainte de expirarea produselor, vânzătorul trebuie să ne anunțe că ne va întoarce bunurile necomercializate sau vor plasa o reducere pentru acestea. Astfel, lichiorul trebuie să fie vândut în decurs de patru luni. Totodată, trebuie luat în calcul faptul că cumpărătorului nu îi place să procure produse necunoscute. În această ordine de idei, Rusia și țările Baltice reprezintă o zonă preferabilă, deoarece acolo lichiorul moldovenesc este apreciat și până în prezent”.

lik10În urmă cu un an, „Moldcoop” a încercat să comercializeze lichiorul pe piața locală – o jumătate din produse nu au reușit să fie vândute și băutura a fost întoarsă la fabrică. Anul acesta, lichiorul nici nu a fost îmbuteliat, beciurile întreprinderii fiind umplute cu amfore cu lichior natural, de cea mai bună calitate. Poate că s-ar fi cumpărat mai bine în Moldova, dar „ne-a fost stabilit nivelul minim de preț pentru comercializare, - spune Ion Toma. – Acum nu putem să vindem en-gros o sticlă de 500 ml mai ieftin de 27 lei. Plus cheltuielile suplimentare și procentul de 20% adăugat la comercializarea cu amănuntul”. Ca rezultat, prețul unei sticle de lichior natural poate ajunge la 40-50 lei. (Un litru de, așa-zis, spirt „de Kvint”, se comercializează pe piețele aferente Pieței Centrale din Chișinău la 30 de lei, - nota red.). Desigur, în locul unui lichior dulce de 30˚ cumpărătorul va alege ceva mai ieftin și mai tare.

Astăzi, la „Moldcoop” lucrează 58 de angajați într-un schimb. Mierea și sucurile salvează întreprinderea. Plus vinul. Mierea de la Moldcoop este solicitată în străinătate. Anul trecut, întreprinderea a vândut 165 de tone în străinătate. O partidă mare a fost comandată de Dubai, urmează Polonia. Vinul „Moldcoop” este și el foarte bun. Se comercializează „Lidia” la sticlă, 17˚ tărie – dulceag, tare și aromat. Din acest vin întreprinderea făcea și spirt, din care, ulterior, erau preparate lichiorurile. Tehnologia de preparare a acestora este următoarea: în spirt sunt plasate vișinele, cireșele, caisele, petalele de trandafir și lăsate timp de câțiva ani. În cadrul întreprinderii spirtul produs este foarte calitativ, chiar și „Aroma” un timp îl procura de la „Moldcoop”.

lik08Întreprinderea produce și balsamuri, utilizând, aproximativ, același principiu ca și în cazul obținerii lichiorului, doar că plasează în spirtul de struguri pe 6-7 ani nu fructele, ci ierburile aromate de 21 de soiuri. Un astfel de balsam, ca și lichiorul, are proprietăți de profilaxie, prevenind răceala. Sunt destule 50-70 de grame de băutură la primele simptome ale răcelei, pentru neutralizarea acesteia.

Acestea fiind spuse, lichiorul moldovenesc are totul pentru a cuceri gusturile cumpărătorilor europeni. Dar „Moldcoop” este o întreprindere cooperativă. Sunt și instanțe superioare – Uniunea Consumatorilor din Moldova, Biroul Executiv, iar și mai sus – Consiliul. „Consiliul este compus din mai bine de 100 de persoane. La fel ca și în Parlament, acolo sunt profesori, tractoriști, - zice Ion Toma, - încearcă să le demonstrezi faptul că pentru modernizarea întreprinderii sunt necesare sume mari. Iar fără modernizare, drumul lichiorului nostru în Europa este închis. Sunt doar un director general. Dacă ar fi a mea întreprinderea, mi-aș da la bancă toată averea, aș lua un credit și aș comercializa lichiorul nostru undeva prin Finlanda sau Norvegia”.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика