Duminică, 30 Noiembrie 2014 21:37

Trei raioane din Moldova vor fi salvate de deșeurile menajere

gu22Denumirea acestui proiect este „Gestionarea modernă a deșeurilor” sau, simplificând, - colectarea separată a deșeurilor, când populației îi este propus să arunce în containere diferite ambalajele din masă plastică, sticlă și hârtie. Iar pentru restul deșeurilor fiind rezervate lăzi mari negre. Ele sunt însemnate cu denumirea de „Deșeuri reziduale”.

Încă din anul 2010 a început să se vorbească despre necesitatea colectării separate a deșeurilor în regiunea de nord-est a Moldovei și, în primul rând, în raionul Șoldănești, și tot atunci a și pornit ideea de căutare a unui sponsor. Și a fost găsit – Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei (GIZ), guvernele din Germania și Suedia. Ei au propus un sistem și au alocat o anumită sumă pentru realizarea lui – 2,2 milioane de euro. La rândul său, primăria din Șoldănești a contribuit cu 10750 de euro.

10833649 852898561428795 427485141 nProiectul în sine a început să se desfășoare în primăvara anului curent, însă, el a fost prezentat oficial în această săptămână, pe 25 noiembrie. În Șoldănești au venit prim-ministrul Iurie Leancă, ambasadorul Germaniei, Ulrike Maria Knotz și reprezentanți ai GIZ-ului. A fost prezentă și administrația raionului și a orașului Șoldănești.

Pentru containere au fost destinate niște platforme speciale – zone de colectare a gunoiului, înconjurate de un gard din sârmă. Actualmente, numărul lor este de 259 – în Șoldănești și în satele aferente raionului, precum și într-o regiune din Florești. În total sunt 27 de localități, cu o populație de 45 de mii de oameni. Iar la finalul anului, numărul platformelor va ajunge la 400.

Experiența colectării separate a deșeurilor a fost preluată din Estonia, unde, la începutul acestui an, a fost trimisă în vizită o delegație specială din Șoldănești.

gu11În primăvara acestui an, în Șoldănești a fost lansată campania de informare a populației în legătură cu colectarea separată a deșeurilor, beneficiile acesteia și explicarea propriu-zisă a procesului de separare. Au fost tipărite broșuri colorate, în limbile română și rusă, în care a fost reprezentat explicit, prin desene și text, procesul de colectare separată: containerul albastru este destinat hârtiei, cel galben pentru materialele din masă plastică și metal, iar cel verde – pentru sticlă. Și, totodată, a fost explicat procesul de selectare a deșeurilor: „Curăță toate ambalajele”; „Presează toate ambalajele, pentru ca ele să ocupe cât mai puțin loc”. Locuitorii din sate vor plăti câte 8 lei pe lună pentru aruncarea gunoiului, iar cei din oraș - 10 lei. De la agenții economici vor fi colectați lunar câte 150 de lei pentru fiecare metru cub de gunoi.

În Parcani, satul din apropierea Șoldăneștiului, unde va fi construit un poligon pentru colectarea și reciclarea deșeurilor, jurnaliștilor le-au fost prezentate capacitățile mașinii nemțești de gunoi. Lucrătorilor le este suficient să apropie un container cu „deșeuri gu14reziduale” de mașină, pentru ca ea să îl înhațe rapid, să îl întoarcă în spațiul cisternei și din acesta se aude sunetul sticlei care se sparge. Timp de jumătate de an populației i-au fost explicare „regulile” reciclării, iar ei aruncă deșeurile în primul container care le iese în cale, fără a-și mai aminti de „Curăță toate ambalajele”. Aceasta e situația, uneori schimbarea unor obiceiuri înrădăcinate adânc necesită mulți ani sau poate chiar zeci de ani.

„Obiceiurile” înseamnă crearea unei gunoiști oriunde, îndeosebi pe malul râurilor și a râpelor – va ploua și vor dispărea deșeurile. Acest principiu de aruncare a deșeurilor menajere a fost cultivat pe parcursul deceniilor. Doar în raionul Șoldănești, pe malurile râurilor locale au fost numărate 440 de gunoiști spontane. Toate acestea se preconizează a fi neutralizate până în anul 2019, atunci când se va realiza totalmente proiectul de colectare separată a deșeurilor. Atunci el va cuprinde trei raioane, cu o populație de 200 mii de oameni - Șoldănești, Florești și Rezina.

gu20Înghețat de la vântul rece, directorul Agenției de Dezvoltare Regională „Centru”, Tudor Meșină, a spus că în Parcani va fi contruit un poligon pentru păstrarea și reciclarea deșeurilor menajere, având o suprafață de 18 hectare. Deocamdată sunt utilizate gunoiștile vechi. Ele sunt trei, una în Șoldănești, o gunoiște veche, amplasată între lac și drum. A fost nevoie de plasarea unui gard, pentru ca gunoiul să nu ajungă pe stradă și de construcția unei dambe, pentru a proteja lacul de gunoi și, totodată, de un drenaj, pentru ca scurgerile din depozitul de deșeuri să nu ajungă în sol și în apele subterane. „Dar aceste gunoiști au un termen de viață de doi ani, - a zis Tudor Meșină, - acolo toate deșeurile sunt separate manual, până când a fi construit poligonul. Iar acesta, la rândul său, se preconizează a funcționa timp de 25 de ani și acolo vor fi luate în calcul toate măsurile ecologice necesare.

Pe lângă poligon, în cadrul proiectului, în Florești și Șoldănești vor fi construite două centre pentru reciclarea deșeurilor și pentru transbordare, în Florești ți în satul Cotiujenii Mare. Toate acțiunile au drept scop eliminarea din raioanele menționate a gunoiștilor spontane.

Deșeurile agricole și cele din domeniul creșterii animalelor nu vor fi aduse în poligonul nou. Tot în acele broșure a fost explicat faptul că acest tip de deșeuri reprezintă materialul perfect pentru obținerea compostului, care contează să fie bine compostat și, în varianta finală, proprietățile lui sunt asemănătoare cu humusul din pădure. El poate fi folosit nu doar pentru sporirea recoltei pe câmpuri, ci și ar putea fi vântut proprietarilor de vile sau ar putea fi comercializat în cadrul piețelor – pentru iubitorii plantelor de cameră, deoarece humusul reprezintă un îngrășământ sută la sută natural. Nici deșeurile menajere solide nu vor fi uitate, a explicat Tudor Meșină, hârtia va fi reciclată, la fel și metalul, iar plasticul poate fi mărunțit și vândut și nu doar la noi, ci și în străinătate, căci mereu va exista un cumpărător pentru el.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика