Duminică, 10 August 2014 16:39

„Afacerea” starețului Savatie

Biografia ieromonahului Savatie (pe numele său de mirean Ștefan Baștovoi), profesor al Seminarului Teologic din cadrul mănăstirii „Noul Neamț" din Chițcani, la prima vedere, se prezintă drept o sumă de încercări haotice ale unei personalități artistice extravertite. Cunoscându-l personal, înțelegi, însă, integritatea și direcția fermă a drumului lui: omula a venit la Dumnezeu, rămânând cu Lumea.

DSC05019S-a născut în Chișinău. A locuit în Călărași. A absolvit liceul de artă din Iași. A urmat facultatea de filosofie din Timișoara. Ulterior – monahismul.

- De ce s-a întâmplat astfel?
- Pur și simplu am intrat în mănăstire... Și am rămas acolo.

Ștefan Baștovoi a început viața artistică în calitate de pictor. El și acum predă iconografie în cadrul Seminarului Teologic din Chișinău. Apoi a descoperit pentru sine Cuvântul. Scria versuri. Proză. A început să fie publicat în tiraje de sute de mii de exemplare în România, iar unele cărți sunt traduse în limba franceză.
DSC05024„Ștefan Baștovoi, cu romanul său ironic cu amintiri din copilăria sovietică „Iepurii nu mor", a creat, poate, cea mai bună proză a generației sale, un minunat model de scriitură – contemporană, șocantă, dar și ușoară", - a scris despre el criticul Mircea Ciobanu în articolul „Literatura românească a Republicii Moldova". Ziarul francez „Le Figaro" l-a numit pe Baștovoi un „geniu universal".

Este curios și modul de abordare a creației.
- Cum găsiți temele pentru lucrările dvs?
- Uneori, îmi pun întrebarea: ce carte aș vrea să citesc? Și dacă nu există o astfel de carte, o scriu.


Cu regret, cărțile ieromonahului ortodox nu sunt prea cunoscute în Moldova. Ca rezultat al unor fluxuri financiare complicate, romanul „Iepurii nu mor", scris în anul 1996 „Pentru copiii sovietici care au crescut mari" și care nu conține nicio picătură de aluzii politice, în librăriile românești costă 30 RON, în timp ce în cele moldovenești – 500 MDL.
DSC05016Însă, pentru MyBusiness.md, luând în calcul particularitatea ediției, a fost curioasă o altă direcție, pe care, în ultimii ani, o urmează monahul Savatie Baștovoi: confecționarea manuală a articolelor din piele naturală (genți, rucsacuri, curele, portofele ș.a.). Totodată, practic toate articolele sunt realizate nu doar într-un singur exemplar, ci sunt gândite astfel încât să fie cât mai apropiate de client, după înălțime, preferințe, funcția ocupată, caracter etc.
„Totul a început cu faptul că, - își amintește Ștefan Baștovoi, - un cunoscut negustor de mărunțușuri român mi-a dăruit un cuțit mic (eu tai cruci purtate pe piept). Apoi, observând interesul meu pentru lucrul lui, mi-a dăruit un cuțit mai mare și o bucată de piele, pentru ca eu personal să-mi tai o curea. M-am așezat seara să mă ocup de aceasta și mi-a plăcut atât de tare procesul, încât dimineața era gata geanta. Astfel a început totul".
În scurt timp, articolele au început să fie foarte solicitate. „Inițial, eu comunic destul de mult cu persoana, încerc să o înțeleg și să observ ce i s-ar potrivi, - spune Ștefan. – De exemplu, ce fel de geantă de lucru i s-ar potrivi unei femei de 35 de ani, deputat al Parlamentului European?
Uneori, dacă nu se găsește o limbă comună, renunț la lucru.
Mă surprind în mod plăcut comenzile din Republica Moldova: dunt niște oameni foarte stilați. În sensul că ei nu vin cu un model de geantă pe care ar vrea să îl imitez. Ci vor ceva individual".
DSC05022A apărut, însă, o altă problemă. „Nu am avut nicio experiență în vânzări, - își amintește monahul. – În cazul cărților, de toate întrebările financiare se ocupă editorul. Iar în mod direct... De fapt, a existat un caz. La 16 ani am fost cu părinții în Leningrad. Ei se plimbau pe stradă cu rudele și prietenii, iar eu încercam să desenez ceva. Un străin care trecea pe alături a fost atras de schița mea și mi-a propus pentru ea un dolar. Eu am acceptat".
Problema vânzărilor și a contactelor cu clienții a fost rezolvată prin crearea site-ului rucodelie.ro (rucodelie de la Savatie Baștovoi).
Cu toate acestea, eram curios de încă o întrebare, care, aparent, i-a fost adresată de multe ori starețului Savatie:
- Cât de compatibile sunt monahismul și antreprenoriatul?
- Există o anumită idee eronată că monahii trebuie să trăiască doar din donațiile enoriașilor. De fapt, chiar și în cele mai vechi timpuri, în Egipt, monahii confecționau portofele și le vindeau în Alexandria. Aproximativ în acea perioadă apostolul Pavel a spus: „Cine nu lucrează, nu mănâncă". Mântuitorul a lucrat ca tâmplar. Scopul acestei munci nu este profitul".

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика