Duminică, 27 Iulie 2014 18:43

Vinificatorii moldoveni se unesc pentru intrarea în comun pe piața SUA

Reprezentanții ai 11 companii vinicole autohtone, în perioada 26 iulie-3 august, vor participa la o călătorie de afaceri în Statele Unite ale Americii, cu scopul de a-și prezenta producția și de a stabili contacte.

DSC05012Vizita este organizată la inițiativa secretarului de stat, John Kerry, care, în timpul unei vizite oficiale din luna martie a anului curect ale prim-ministrului, Iurie Leancă, în SUA, i-a invitat pe exportatorii moldoveni de vinuri să stabilească contacte de afaceri cu importatorii americani.
Misiunea de afaceri se desfășoară în baza platformei comune „Wine of Moldova. Legend Alive" și este finanțată de către programul SABIT, al Departamentului de Comerț SUA, în colaborare cu Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) .
Această misiune este prima din seria de evenimente, care vor fi realizate în cadrul programului „Viziunea strategică pentru dezvoltarea și pătrunderea vinurilor moldovenești pe piața SUA", dezvoltat de către Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul proiectului USAID/CEED II.
Prezentând programul, directorul general al ONVV, Dumitru Munteanu, a spus:
„În SUA, volumele de consum ale vinului se află într-o creștere constantă pe parcursul ultimilor 20 de ani. Și din anul 2010, SUA se poziționează drept cea mai mare piață din lume pentru vinificatori, numărând în jur de 100 milioane de consumatori din 233 mln de cetățeni ai țării, înregistrați în anul 2013.
Anul trecut, volumul pieței era de 3,4 miliarde litri, cu prețul mediu de 8$ pentru sticlă.
Conform unui studiu, realizat de către Wine Market Council în anul 2014, acești consumatori pot fi împărțiți în două categorii majore. Generația „Baby Boomer" (circa 77 mln de oameni cu vârsta cuprinsă între 50 și 68 de ani) și „Millenium Generation" (70 mln de persoane, între 20 și 37 de ani).
Prima categorie de cumpărători alege vinurile locale, care domină pe piața americană (81%), îndeosebi cele din California (57%).
În plan strategic, nouă ne sunt interesanți membrii grupei a doua, care, conform sondajelor, preferă să procure vinuri de import, categoria „premium".
Pe plan geografic: vinurile europene sunt mai bine vândute în regiunea de nord-vest, unde se găsesc mulți imigranți din Lumea Veche. Acestea sunt statele New York, New Jersey, Connecticut, Maryland și Massachusetts.
Vânzările de vinuri în SUA sunt reglementate atât la nivel federal, cât și de către administrațiile ale tuturor celor 50 de state. Funcționează un sistem de vânzări construit pe trei nivele, în cadrul căruia, producătorul nu poate vinde direct produsul angrosiștilor, ci trebuie să semneze un contract cu o companie de distribuție. Este interzisă integrarea pe verticală.
Legislația în domeniu este orientată mai mult spre aspectul de unde și când pot fi cumpărate berea, vinul sau alte băuturi alcoolice, statutul vânzătorului de alcool. Încă din perioada interdicțiilor de alcool (anii 1919-1933), în 18 state funcționează supravegherea de stat asupra distribuitorilor de băuturi alcoolice".

(Pentru ca cititorului să-i fie mai clare dificultățile de intrare și de lucru pe piața americană, vom aduce drept exemplu legislația statului New Jersey, care este recunoscută a fi una dintre cele mai complicate din SUA și conține o multitudine de particularități, care nu se întâlnesc în legislațiile altor state.
Ea presupune 29 de licențe diferite pentru cifra de afaceri a alcoolului, împărțite pe următoarele cinci categorii: A – pentru producători, B – pentru angrosiști, C – pentru vânzătorii cu amănuntul, D – autorizări pentru transport și E – pentru depozitele publice, - nota redacției).

„În ultimii șapte ani, - a continuat Dumitru Munteanu, - aproximativ zece producători moldoveni au stabilit relații de parteneriat cu unii dintre cei mai mari importatori americani. Dar, în aceste cazuri, este vorba despre volume mici. De regulă, sunt exportate vinurile dulci și demidulci, în ambalajut tradițional moldovenesc, la prețuri „premium". Ele sunt destinate emigranților din Europa de Est. Însă, lipsa unei politici unice de promovare, designul învechit al ambalajului și alte motive, cauzează reducerea cererii: în anul 2013, vânzările au scăzut cu 60%, până la 37 mii de dolari și au constituit 826 mii USD. Îndeosebi, a scăzut cererea pentru vinurile Muscat".
ONVV a realizat un plan suficient de detaliat pentru intrarea vinurilor moldovenești pe piața din SUA, preconizat pe 3 ani.
În calitate de consultant PR, a fost invitată o companie mare din New York, „Colangelo & Partners", specializată pe promovarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice.

Articol pregătit de MyBusiness.md

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика