Duminică, 06 Aprilie 2014 19:02

Cum e să ai o afacere cu bijuterii în Moldova?

Desigur, în Moldova este o cerere pentru articolele giuvaiere și aceasta va exista atâta timp cât femeile vor avea dorința de a se împodobi și, în mod general, de a arăta bine.

uiv02Cerințele consumatorilor pot fi satisfăcute într-un mod obișnuit – din import. Dar poți să-ți dezvolți o producție proprie. A doua variantă a și aplicat-o fabrica de bijuterii Articole de Aur. Timp de câțiva ani, întreprinderea a călătorit prin încăperi închiriate și adaptate insuficient pentru producția de bijuterii, până când s-a stabilit în Ialoveni. Împreună cu Articole de Aur, în Ialoveni s-a mutat și Asociația Giuvaierilor din Republica Moldova, al cărei președinte este directorul fabricii, Victor Pavlenco.
„Pentru fabrică și asociație, am procurat o clădire masivă din anii 50 ai secolului trecut – fosta cantină a autobazei, împreună cu garajele ei și încăperile pentru depozitare, la intrarea în Ialoveni, am rearanjat-o și activăm aici de trei ani, deja, - zice Victor Pavlenco. – Suprafața totală este de 2 mii metri pătrați, spațiu destul pentru dezvoltarea producției, numai să nu se implice crizele".
Să fie sau nu de vină criza, dar, anul acesta, bijuteriile ieftine nu se prea vând.
uiv11„Vara trecută se procurau minunat, - ridică din umeri domnul Pavlenco. – Iar acum, în depozit, am 50 mii de articole din metale neprețioase, adică din alamă. Din această cauză, a trebuit să le dau concediu la în jur de 40 de lucrători. Bijuteriile confecționate din metale neprețioase reprezintă o marfă de sezon, a cărei cerere mereu cădea în perioada iernii, dar în acest sezon cererea este mai joasă ca oricând", - se întristează Victor Pavlenco și adaugă: „Bijuteriile ieftine – sunt bunuri solicitate zilnic și sut procurate de către populația cu venituri scăzute – cei, a căror bani sunt orientați, în primul rând, spre produsele vitale. La criză s-au adăugat și evenimentele din Ucraina și reorientarea economică a Moldovei spre Europa. Am observat faptul că, atunci când astfel de schimbări de direcții se realizau în alte țări, oamenii deveneau mai puțin activi, nu mai procurau produse care nu sunt de larg consum. Nu știu, poate că și la noi e o situație asemănătoare. Am introdus măsuri de răspuns: am micșorat prețurile, am lărgit asortimentul, însă n-a prea ajutat, până când".
uiv03Criza a influențat și capacitățile de export ale întreprinderii. Cu trei ani în urmă, bijuteriile ieftine de la Articole de Aur erau furnizate în România, Israel, Cehia, Spania, Letonia și Belarus. „Iar ei o acceptau cu binevenire", - precizează Victor Pavlenco. Până la 30% din volumul total de producție le reprezentau livrările în străinătate. Iar acum exportul lipsește cu desăvârșire, iar cauza acestui fapt este, după cum a explicat directorul: „Din cauza crizei în planul disciplinei financiare, partenerii străini au devenit nesiguri. Și noi am hotărât să încetăm exportul și să ne concentrăm forțele pe Moldova".
uiv06Iar acum să vorbim despre bijuteriile confecționate din metale prețioase – aur și argint.
Cererea pentru acest tip de bijuterii nu este una sezonieră, se cumpără tot timpul, de aceea, specialiștii de pe acest segment nu au plecat în vacanță, ci lucrează în regimul lor obișnuit. „Întotdeauna am avut, avem și, chiar și pentru un viitor apropiat, vom avea o cerere constantă pentru aceste bijuterii. Acest fapt este legat de mentalitatea populației și de tradițiile naționale. Se numește consum tradițional, - explică Victor Pavlenco. – Pentru nuntă, mirele trebuie să cumpere inele de aur, numaidecât. La cumătrie, copilul are nevoie de o cruce de aur, cercei sau lănțișor. Unii nași cumpără haine, iar alții – neapărat articole de aur. E ceva obișnuit".
Se procură articole de aur și de Paști, însă nu poate fi vorba de un oarecare boom de sezon. „Dacă omul are bani și uiv07are nevoie, el se duce și cumpără aur, și nu amână cumpărătura pentru sărbători sau anumite ocazii", - zice directorul Articole de Aur.
Cât despre materia primă utilizată pentru bijuteriile de aur, aceasta este livrată pe larg de către piața locală. În Moldova este dezvoltată rețeaua de achiziționare a resturilor de metale prețioase și, conform spuselor lui Victor Pavlenco, astăzi oferta e mai mare decât cerere. Situația se prezenta altfel acum patru ani. Atunci a crescut brusc cererea pentru aur și pe piața internă a țării prețul pentru un gram de aur era cu 2-3 dolari mai ridicat, decât prețurile mondiale. „Eu rezolvam această problemă într-un mod cât se poate de simplu, - își amintește domnul Pavlenco, - procuram lingouri de aur în Emiratele Arabe Unite. Era mai ieftin așa. La întreprindere îi adăugam metalele necesare, pentru a conferi aliajului culoarea dorită – galben, roșcat sau de nuanță albă. Sau pentru a-i îmbunătăți proprietățile – a-i conferi putere, elasticitate. Proba aliajului este 585 (în perioada sovietică – 583), standardul mondial pe care l-au acceptat toate țările, inclusiv Rusia. Aceasta înseamnă că din 1000 de părți de aliaj, 585 de părți sunt aur, iar restul 415 părți – metale de aliere.
Despre design-ul bijuteriilor: cum și de unde. Este evident faptul că design-ul reprezintă fața articolului. „Am avut un birou de design, - spune Victor Pavlenco, - dar e o activitate costisitoare, atât în Moldova, cât și în Occident. Inițial, aveam câțiva lucrători, ulterior a rămas doar unul, însă nici măcar munca lui nu am putut să o mai plătesc. Dar ei au reușit să creeze o colecție, după schițele căreia întreprinderea a efectuat tipare pentru fabricarea articolelor giuvaiere". Totodată, întreprinderea a avut norocul să procure tipare în Turcia. „A fost o aliniere favorabilă de astre, - explică directorul, au fost reduceri și am cumpărat câteva mii de tipare, a câte 3 dolari fiecare, iar cele noi se vindeau cu 50 euro bucata. În ansamblu, actualmente dețin 20 mii de tipare. Căci astăzi bijuteriile nu mai sunt lucrate separat, ci fabricate pe bandă rulantă. Acest fapt permite confecționarea unor articole foarte fine: dintr-un gram de aur se face o pereche de cercei cu o încheietoare engleză calitativă.
Conform spuselor lui Victor Pavlenco, cererea orientativă a Moldovei este de o tonă de bijuterii din aur și 1,5-2 tone din argint anual, cu o deviere de 200-300 kilograme într-o direcție sau în cealaltă.
„Acum a crescut cererea pentru articolele din argint, - a spus în incheiere Victor Pavlenco, - pentru că a scăzut contrabanda. Pe de o parte, presează Europa – cere reglarea activității, pe de altă parte acționează guvernul nostru: piața a devenit mai transparentă și mai organizată, fapt care ne este foarte convenabil, producătorilor interni de bijuterii".

Articol pregătit de MyBusiness.md

Яндекс.Метрика