CE 1160x100 4 2

Duminică, 09 Februarie 2014 11:03

Scandal la Bitcoin. Cum a ajuns moneda să fie folosită pentru spălare de bani

spreed-specialBitcoin se confruntă cu o nouă criză de imagine, după arestarea unui personaj important al comunităţii din spatele monedei electronice. Fostul director al platformei de tranzacţionare BitInstant Charlie Shrem este acuzat în Statele Unite de conspiraţie pentru spălare de bani prin intermediul monedei virtuale. Acesta este acuzat că a facilitat tranzacţii ilegale pentru utilizatorii pieţei electronice cunoscute drept Silk Road.

PE LÂNGĂ POSTUL OCUPAT LA PLATFORMA BITINSTANT, ÎN PREZENT NEFUNCŢIONALĂ, Shrem a deţinut până la declanşarea scandalului şi postul de vicepreşedinte al Bitcoin Foundation, care reprezintă operatorii şi deţinătorii de monede bitcoin în faţa unei comisii înfiinţate de autorităţile financiare americane pentru supravegherea tranzacţiilor cu moneda virtuală.

Shrem, 24 de ani, a trecut în numai trei ani de la postura de student care investea în ceva riscant şi ieşit din comun la a fi unul dintre cei mai cunoscuţi „multimilionari în bitcoin„ - o faţă umană pentru un concept care a intrat foarte recent în atenţia publicului. După arestare, Shrem a devenit şi un reprezentant al laturii întunecate a bitcoin, potrivit Business Insider.

SHREM A NEGAT TOATE ACUZAŢIILE ADUSE DE AUTORITĂŢI. „Bitcoin este pe cale să fie instituţionalizată. Într-o primă fază a fost exploatată de infractori, pentru că era încă nouă şi accesibilă. Pe măsură ce mai mulţi investitori şi oameni de afaceri se implică, va fi tot mai greu să fie utilizată în scopuri ilicite„, a spus Gil Luria, analist la compania Wedbush Securities în Los Angeles.

Shrem a fost eliberat pentru o cauţiune de un milion de dolari, dar trebuie să rămână în arest la domiciliu. Procurorii au explicat că există riscul ca acesta să plece din ţară, având în vedere că obişnuieşte să călătorească mult, are o avere de 6 milioane de dolari, conform declaraţiilor proprii, şi deţine un avion personal, scrie Bloomberg.

În 2011, în timp ce era student la Brooklyn College, Shrem a cumpărat monede bitcoin la un preţ mai mic de 5 dolari, iar ulterior din nou la 20 de dolari. În prezent, moneda este cotată la circa 840 de dolari potrivit CoinDesk Bitcoin Price Index.

Cu 10.000 de dolari împrumutaţi de la familie, Shrem a înfiinţat BitInstant, un serviciu care permitea utilizatorilor să cumpere rapid bitcoin. În prezent, activităţile BitInstant sunt suspendate, iar clienţii nemulţumiţi au intentat un proces colectiv împotriva acesteia, sub acuzaţia de înşelătorie.

Faima şi conexiunile lui Shrem în comunitatea bitcoin au înre-gistrat o ascensiune constantă, odată cu extinderea BitInstant şi creşterea accelerată a preţului monedei. În decembrie 2011, la două luni de la lansare, BitInstant a atras primele fonduri de la investitori. Compania, care până la acel moment avea tranzacţii procesate în valoare de peste 500.000 de dolari, a angajat un designer şi un alt programator.
http://www.businessmagazin.ro/

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика