CE 1160x100 4 2

Duminică, 24 Noiembrie 2013 11:16

România exportă mâncare de numai 1,5 mil. euro în China, cea mai mare piaţă alimentară din lume

17547 1366358660Procesatorii români de alimente şi traderii de materii prime agricole şi animale vii exportă în China în valoare de doar 1,5 milioane de euro pe an, de 14 ori mai puţin decât importurile pe aceeaşi linie, potrivit Eurostat.

Deşi la mijloc este o miză de miliarde de euro având în vedere că China reprezintă cea mai mare piaţă alimentară din lume, jucătorii din agrobusiness nu au reuşit până acum să se afirme pe această piaţă. Dacă în totalul structurii exporturilor româneşti produsele agroalimentare acoperă 7%, în relaţia pe axa Bucureşti - Beijing ponderea este mult sub 1%.

Producătorii şi jucătorii din piaţa alimentară au semnalat în mai multe rânduri că programele de export către China nu se pot dezvolta în lipsa unei strategii coerente pe linia diplomaţiei economice. În acest context, desantul chinezesc ce va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti reprezintă un prilej pentru jucătorii din agrobusiness pentru a-şi prezenta disponibilitatea pentru afaceri.

În urma unor întâlniri similare cu cele ce vor avea loc la Bucureşti, autorităţile de la Kiev au reuşit să semneze un parteneriat de 1,5 miliarde de dolari pe an pentru exporturi de grâu.
Exporturile de cereale (grâu, porumb) în China reprezintă o miză importantă având în vedere că grâul românesc este dependent de comenzile dintr-un număr limitat de pieţe din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, unde traderii participă la licitaţii.
China este un pol de atracţie şi pentru crescătorii de animale şi procesatorii de carne. Recent, autorităţile de la Beijing au semnat un protocol pentru a importa din România bovine pentru reproducţie, anul viitor fiind estimate livrări de 14 milioane de euro. Mai mult, crescătorii din România au primit şi undă verde pentru exporturile de carne de porc. O delegaţie a procesatorilor a fost recent prezentă în China pentru a prospecta piaţa. Chinezii au preluat recent controlul producătorului american de carne de porc Smithfield într-o tranzacţie gigantică la nivel internaţional. Smithfield este în România cel mai mare crescător de porci cu 800.000 de capete, noii proprietari urmând a transforma ope­raţiunea locală într-un punct nodal pentru exporturi.
Zf.ro

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика