Joi, 08 Noiembrie 2018 22:08

O familie din Vulcăneşti produce curent electric. Vinăria lor este alimentată cu energie de la soare

 солнцеO familie din oraşul Vulcăneşti produce propriul curent electric, cu care îşi dezvoltă afacerea. Vinăria lor este alimentată sută la sută cu energie regenerabilă care vine de la 70 de panouri solare, cumpărate dintr-un grant european.

Gheorghe şi Larisa Cerven au 10 hectare de viţă-de-vie, iar în fiecare sezon, produc până la 40 de tone de vin. Până acum un an, penele de curent erau la ordinea zilei, fapt ce punea în pericol calitatea băuturii păstrată la rece.

"Iniţial, noi foloseam 14,5 KW, iar astăzi noi producem 24 de MWh. Acum, producţia noastră face faţă concurenţei", a menţionat Gheorghe Cerven, proprietarul vinăriei

Intenţia producătorilor de a folosi resurse alternative de energie a fost încurajată de proiectul european SARD, desfăşurat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Soţii au câştigat un grant de 18 mii de euro, din care au cumpărat cele 70 de panouri.

"Astfel de granturi sunt oferite afacerilor în cadrul proiectelor de optimizare a energiei, pentru a mări eficienţa energetică a întreprinderilor mici şi mijlocii în această regiune", a precizat Gintautas Baranauskas, reprezentant UE în Republica Moldova.

"Proiectul SARD reprezintă o oportunitate pentru Republica Moldova. Ne permitem să dezvoltăm un cadru legal instituţional care ar aduce noi investiţii în Republica Moldova", a subliniat Dorin Andros, secretar de stat ministerul Dezvoltării Regionale.

Economiile la curent şi profitul în creştere i-au încurajat pe cei doi soţi să-şi extindă afacerea.

"Noi dorim să dezvoltăm businessul, de asemenea vom mări cantitatea de producere. Vom construi pensiunea care va avea o capacitate de 10 clienţi pe zi. Va avea de câştigat familia noastră, dar şi întreaga Moldovă", a declarat Larisa Cerven, proprietara vinăriei.

publika.md

ODIMM logo
280 70