CE banner 1160x100 violet2

Miercuri, 18 Iunie 2014 09:07

Donatorii Republicii Moldova s-au întrunit pentru a-şi coordona asistenţa oferită pentru implementarea agendei DCFTA

18 iunie 2014, Chişinău – O reuniune a donatorilor privind implementarea prevederilor DCFTA prin intermediul proiectelor de finanţare a avut loc la 17 iunie curent, la Chişinău. Evenimentul a fost organizat de Proiectul Uniunii Europene „Suport în implementarea ZLSAC" în parteneriat cu Ministerul Economiei, responsabil de coordonarea și monitorizarea procesului de creare a ZLSAC, întrunind reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, partenerilor de dezvoltare, organizaţiilor internaţionale şi misiunilor diplomatice din ţara noastră. La eveniment a participat viceministrul Economiei, Octravian Calmâc, reprezentanţi ai Delegației UE, USAID/BRITE, Fundaţiie Est Europene, BERD, IFC, OSCE, FAO, GTZ, IOM, MIEPO ş.a.

În cadrul reuniunii, reprezentanţii Proiectului „Suport în implementarea ZLSAC" au făcut o prezentare a principalelor domenii reflectate în Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv (DCFTA), care necesită finanţare din partea donatorilor. Totdată, participanţii au susţinut necesitatea dezvoltării unei reţele de coordonare şi monitorizare a asistenţei oferite de donatori pentru implementarea agendei ZLSAC.

Principalele domenii identificate pentru dezvoltarea proiectelor de asistenţă financiară şi tehnică pentru implementarea prevederilor DCFTA sunt asigurarea accesului produselor pe piaţă prin eliminarea barierele tehnice în calea comerțului, îmbunătăţirea infrastructurii calităţii, implementarea standardelor, facilitarea comerţului prin perfecţionarea administrării fiscale şi vamale, dezvoltarea serviciilor financiare, consolidarea capacităţilor de implementare a achiziţiilor publice ş.a.

Astfel, pentru ameliorarea mediului de afaceri şi a climatului investiţional prin implementarea Reformei Regulatorii, prin intermediul Proiectului BRITE până în anul 2016 USAID va finanţa proiecte în sumă de peste 3 mln. Euro. Iar pentru consolidarea capacităților MIEPO pentru atragerea investițiilor, inclusiv în parcurile industriale din Republica Moldova, în aceeaşi perioadă, UNIDO va aloca 1mln. Euro. De asemenea, Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă va oferi proiecte de suport în sumă totală de peste 24 mln. Euro pentru dezvoltarea businessului agricol şi a serviciilor financiare rurale.
Menţionăm că Proiectul Uniunii Europene „Suport în implementarea ZLSAC" a fost lansat în luna martie, curent şi are drept scop acordarea asistenţei Guvernului în procesul de implementare a ZLSAC prin sporirea capacităţilor Ministerului Economiei şi a altor instituţii relevante în domeniul elaborării şi selectării politicilor, a armonizării legislaţiei, coordonării, implementării, comunicării, monitorizării şi evaluării.

Recent, Uniunea Europeană a decis alocarea a 30 de milioane de euro pentru implementarea prevederilor Acordului de comerț liber, începând cu trimestrul IV al anului 2014 şi până în 2017.

Comunicat de presă

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика