Joi, 20 Martie 2014 18:07

Programul INOGATE şi-a prezentat realizările şi obiectivele pentru anul curent

20 martie 2014, Chişinău - Ministerul Economiei, în parteneriat cu Programul Uniunii Europene INOGATE a organizat la 19 martie curent, un eveniment de informare cu privire la rezultatele cooperării dintre Republica Moldova şi UE în cadrul programului INOGATE, în domeniul energiei electrice, a gazelor și a energiei durabile, precum şi perspectivele pentru 2014.

La eveniment a participat viceministrul Economiei Tudor Copaci, reprezentanţi ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, funcţionari de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Mediului, ANRE, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, precum şi reprezentanţi ai companiilor de distribuţie - "Moldovagaz", "Moldelectrica", reprezentanţi ai organizaţiilor financiare internaționale şi mediului academic, experți europeni și din țară pe domeniul energetic.

În cadrul conferinței participanții au abordat probleme din domeniul cooperării energetice dintre ţara noastră şi UE în cadrul programului INOGATE, au trecut în revistă proiectele realizate. Printre rezultatele cooperării cu Programul UE INOGATE, a fost enunţată transpunerea directivelor europene în domeniul energetic, cu suportul tehnic oferit de acest program, instruirea auditorilor energetici, elaborarea unor planuri de acțiuni privind armonizarea standardelor în domeniul energetic, proiecte de consultanţă oferite băncilor pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică, recomandările elaborate pentru ANRE la calcularea tarifului la energia din surse regenerabile ş.a. De la lansarea sa din 1996 şi până în prezent, Programul INOGATE a dezvoltat în ţara noastră peste 30 de proiecte de asistenţă tehnică în domeniul energetic.

De asemenea, experţii au prezentat un şir de soluţii în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii energetice şi implementării standardelor de calitate în acest sector pentru a o face competitivă la nivel regional.

Notă: INOGATE este un program internaţional de asistență tehnică în domeniul energetic între Uniunea Europeană, statele riverane ale Mării Negre şi Mării Caspice şi ţările din vecinătatea acestora. Cadrul de cooperare include sectorul petrolier şi cel al gazelor, electricităţii, energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Programul INOGATE are un buget de 16,6 mil euro, finanțat de UE pentru acţiuni de coparticipare la cooperarea internațională în domeniul energetic dintre UE și țările partenere precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Ucraina.

Press-release

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика