CE 1160x100 4 2

Joi, 19 Septembrie 2013 15:33

Guvernul a aprobat Foaia de parcurs care va elimina barierele în afaceri

Guvernul a aprobat ieri, 18 septembrie, Foaia de parcurs pentru eliminarea barierelor în afaceri. Foaia de parcurs prevede circa 90 de măsuri legislative și normative și include o serie de acțiuni în domenii-cheie de politici, cu impact direct asupra businessului: administrarea fiscală, comerțul transfrontalier și administrarea vamală, concurența, accesul la finanțare și la o justiție eficientă și credibilă, notează UNIMEDIA.

Acest lucru va duce la înlăturarea constrângerilor critice va spori competitivitatea firmelor moldovenești și va permite economiei să beneficieze la maximum de regimurile comerciale preferențiale cu CSI și UE.

Măsurile sunt orientate, în special, spre beneficiul întreprinderilor mici și mijlocii și prevăd simplificarea condițiilor la toate etapele unei afaceri – de la înființare până la lichidarea acesteia.

Foaia de parcurs, care cuprinde anii 2013-2014, prevede eliminarea obligativității deschiderii unui cont bancar temporar și depunerii a cel puțin 40 la sută din capitalul social al societății comerciale, dar și a obligativității ștampilei și transformarea acesteia într-o condiție opțională, perfecționarea procedurii de restituire a TVA, accizelor și plăților excedente ale impozitelor, dezvoltarea abordărilor bazate pe analiza riscurilor în efectuarea controalelor de stat, inclusiv în domeniul fiscal și vamal, abrogarea sau modificarea actelor normative contradictorii Legii privind concurența.

Guvernul va institui un mecanism efectiv de sancționare a funcționarilor publici și a conducătorilor autorităților publice pentru încălcarea cadrului normativ care reglementează activitatea de întreprinzător. În plus, va revizui anual sancțiunile pentru aceste încălcări.

În cel mult 3 luni, Guvernul panifică să facă o evaluare a măsurilor din Foaia de parcurs, pe o platformă deschisă și accesibilă de comunicare, cu implicarea întreprinderilor autohtone și străine și cu susținerea partenerilor de dezvoltare.

unimedia.info

ODIMM logo
280 70
Яндекс.Метрика