Joi, 08 Octombrie 2015 04:31

În Moldova a fost reluată producția chefirului tradițional

IMG 1702 1Compania din Chișinău FPP Bantcarad SRL (fiind cunoscută în capitală ca bucătăria de produse lactate pentru copii din sectorul Rîșcani) a lansat producția chefirului ”Lacta Ton”, care este realizat prin fermentare (la utilizarea așa-numitei ”ciupercii chefirului”). Fermentul a fost importat de companie de la Moscova.

”Această tehnologie a fost aplicată la fosta uzină de produse lactate din Chișinău, care mai avea sediile în Bulboaca, Călărași și Hîncești, - a explicat pentru mybusiness.md tehnologul întreprinderii Nina Ceban. – Noi importam fermenți de la Moscova și îi diluam pentru sediile noastre. Sunt puține firme din întregul spațiu post-sovietic care se ocupă de creșterea ciupercilor chefirului. Este un proces complex și dificil. Astăzi, producătorii noștri optează pentru fermenți uscați din Germania: 1 pachet pentru o tonă de lapte. Noi, însă, ne vom completa linia de producție pentru copii cu oferte și pentru adulți. Decizia a fost luată de directorul nostru, Larisa Cauș”.

Chefirul este produs prin utilizarea autoclavei pentru lapte integral. Bantcarad îl obține doar de la trei ferme verificate. Producția are loc în condițiile de sterilitate completă, deoarece în autoclavă se înmulțesc activ bacteriile. Așa, orice încălcare a tehnologiei duce la alterarea produsului.  

Din istoria chefirului: La Caucaz, de unde a ajuns la noi acest produs, chefirul a fost numit ”darul din ceruri”. Procesul de producție a acestuia rămânea în secret o perioadă lungă de timp. Alpiniștii divinizau fermenții chefirului și îi foloseau în mai multe obiceiuri și tradiții. De exemplu, fermentul nu putea fi vândut sau împărțit cu cineva – locuitorii credeau că fermenții, în acest caz, își vor pierde din puterile lor supranaturale. Mai mult decât atât, ciupercile chefirului erau înmânate drept zestre fetelor: înainte de nuntă, mireasa a fost obligată să le ”fure” pentru a le aduce într-o familie nouă.  



Articol pregătit de MyBusiness.md