Vineri, 17 August 2018 12:51

Creșterea cornului altoit prinde viață în satul Crețoaia

s01 8168Producătorul Iurie Stratan deține o plantație cu peste 23 de soiuri de corn lângă satul Crețoaia, raionul Anenii Noi.

Cornul este un arbust întâlnit în Moldova în special în pădurile de foioase, în parcuri sau în grădinile oamenilor, însă deocamdată nu și în culturi, cu toate că din coarne se poate obține o mare varietate de produse.

Iurie Stratan din satul Crețoaia, Anenii Noi este primul și principalul agricultor din țară care a început să se ocupe de cultivarea cornului altoit.

Pe parcursul activității sale a adunat circa 23 de soiuri de coarne roșii și galbene, care au fost aduse cândva în Moldova din diverse regiuni ale lumii. Tinde să să le păstreze și să le crească în continuare, pentru că sunt unice în țară. Livada a fost înființată încă în anul 2001 și se întinde pe o suprafață de 4,7 hectare. Cornul poate da rod începând cu anul 3, în anul 5-7 ajunge la recolta optimă, iar în condiţii favorabile poate rodi până la 100 de ani.

Începând cu luna iulie și până la sfârşitul lunii noiembrie, producătorul petrece zi de zi în livadă, pentru că în aceasta perioada pomii dau rod. Anul trecut Iurie Stratan a reușit să obțină circa 20 de tone de pomușoare.

Cornului îi place umbra și umezeala, iar roada depinde mult de cantitatea de precipitații căzută. Nu este pretențios la sol, iar la creșterea lui nu sunt utilizate îngrășăminte, pesticide și alte substanțe chimice.

În ceea ce privește comercializarea pomușoarelor, Iurie Stratan a mărturisit că preferă să nu se ocupe personal de acest lucru. El este un crescător de fructe și nu un comerciant. De aceea a stabilit de mai mulți ani relații cu câțiva distribuitori, care cumpără coarnele en-gros, ca apoi să le exporte. Din câte cunoaște agricultorul, fructele sale ajung în SUA, Polonia și Germania.
cultura uitata a cornului prinde viata in satul cretoaia

Coarnele sunt deosebit de bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, reprezintând o adevărată sursă de sănătate. Din ele se prepară compot, dulceaţă, sirop, marmeladă, pastă şi peltea. Coarnele se mai folosesc la extragerea de pectină şi la prepararea unor băuturi alcoolice. Datorită acidităţii pronunţate, fructele se consuma mai mult uscate, în cuptor sau la soare.