Luni, 17 Septembrie 2018 08:51

Consolidarea fermierilor – cheia accesului spre piețe de desfacere

teren agricol

Referitor la rezultatele intermediare ale introducerii ZLSAC în baza Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, s-au remarcat tendințele de creștere a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană, a căror pondere în anul 2018 este de aproximativ 68%. În același timp, s-a constatat că, pentru a utiliza toate avantajele ZLSAC, fermierii moldoveni au nevoie de consolidare.

Am decis să aflăm cum se stă Republica Moldova la acest capitol și ce acțiuni sunt întreprinse pentru a încuraja consolidarea producătorilor agricoli.

Începând cu 2013, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, Guvernul Suediei și Facilității Globale de Mediu (GEF), se implementează Proiectul "Agricultura Competitivă în Moldova" (MAC-P). Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este îmbunătățirea competitivității sectorului agrar din Moldova prin consolidarea acestuia. Legislația permite crearea unui grup de producători agricoli de către minim cinci întreprineri din domeniu, care se pot asocia în cooperative de producție pentru un produs sau o gamă de produse. Astfel, într-o cooperativă, întreprinderile pot produce volume mai mari și de calitate mai înaltă, fapt care le ajută să găsească noi piețe.

Programul are o componentă de grant de până la 350.000 de dolari, care reprezintă maxim 50% din costul echipamentelor achiziționate. Antreprenorii trebuie să investească restul de 50% din resurse proprii sau atrase. Producătorii trebuie să își investească propriile resurse înainte de a primi finanțarea. BM sprijină cooperativele cu investiții în echipamente post-recoltare - frigidere și linii de prelucrare pentru uscarea, congelarea, sortarea și ambalarea produselor. Datorită acestui fapt, fructele și legumele pot fi vândute nu numai toamna, imediat după recoltare, ci și în timpul iernii, când cererea și prețurile sunt mai mari.

În prezent, în cadrul Programului au fost create 34 de grupuri active, care unesc 190 de producători agricoli, din care 36 sunt femei. Ei au primit granturi în valoare de 9,17 milioane de dolari, suma de cofinanțare a fost de 15 milioane de dolari. Ca urmare, aceștia au construit 32 din frigidere ce pot stoca mai mult de 27.000 de tone de produse congelate, au fost achiziționate cinci linii de uscare a fructelor, 11 linii de sortare, de 21 incarcatoare si o linie de ambalare pentru mere export.

Una din asociațiile de producător create cu ajutorul MAC-P este cooperativa Smartfruct din localitatea Grimăncăuți, raionul Briceni, care reunește cinci producători agricoli, ce prelucrează peste 93 de hectare de livadă de mere. Potrivit lui Andrei Caduc, administrator al cooperativei luați individual, fiecare dintre fondatori întâmpină dificultăți legate de lipsa infrastructurii de post-recoltare. De asemenea, ei se confruntă cu costuri mari în promovare, costuri mari de păstrare a fructelor, dificultăți în transportarea loturilor mari de producție sau dificultăți în negocierea contractelor.

„Avem o producție anuală de aproape 2200 de tone de mere, însă până acum le vindeam pe piața internă. Desigur, acestea ajungeau să fie ulterior exportate de către intermediari, însă noi nu puteam exporta direct”, spune dl Caduc. După înființarea cooperativei, grupul de producători a primit un grant de 350 de mii de dolari din partea Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), finanțat de Banca Mondială, și un credit de 375 de mii de euro din partea proiectului Uniunii Europene, Livada Moldovei. Cu acești bani, Smartfruct a construit un depozit frigorific cu capacitatea de 1400 de tone.

Frigiderul este dotat cu 5 camere frigorifice cu atmosferă controlată cu o capacitate de 140 de tone fiecare, 4 camere frigorifice cu capacitatea de 140 de tone, o cameră de prerăcire cu capacitatea de 20 de tone în 6-8 ore în care, de asemenea, pot fi depozitate 140 de tone de mere, și o sală de sortare a producției. Depozitul frigorific are 12 angajați permanenți și mai mulți sezonieri, iar linia de sortare și ambalare a merelor, precum și linia de producere a ambalajului de carton, ce urmează a fi instalate, va permite angajarea suplimentar a 40 de persoane.

Creându-și capacitate de depozitare și păstrare a merelor, Cooperativa de întreprinzători poate asigura livrări de calitate constantă și în cantități suficient de mari pe parcursul întregului an pentru a discuta cu rețelele comerciale. „Deja avem o solicitare de la Metro România, spune Viorica Caduc, însă noi abia ne pregătim pentru acest contract, fiind încă în proces de certificare Global Gap”. Totodată, cooperativa a contractat două mii de euroboxpaleți de producție austriacă, ultima partidă fiind recepționată chiar în această săptămână. Paleții sunt achiziționați împreună cu linia de sortare și vor fi utilizați pentru sortarea și depozitarea merelor.

Conform legii privind grupurile de producători, fondatorii cooperativei s-au angajat să vândă prin intermediul acesteea jumătate din roada proprie în primul an de activitate, 60% în cel de-al doilea și 75% începând cu al treilea an de activitate.

Noua lege privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora a intrat în vigoare în 2014, iar autoritățile publice, împreună cu partenerii de dezvoltare, au promovat activ ideea asocierii în agricultură.

Astfel, în plus față de subvențiile de la MAC-P, grupurile de fermieri pot primi, de asemenea, subvenții de la Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, AIPA. După înregistrarea și recunoașterea de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului în calitate de grup de producători în 2017, cooperativa Smartfruct este eligibilă și pentru subvenții.

AIPA acordă finanțare nerambursabilă de 50% pentru investiții în infrastructura post-recoltare, aici fiind eligibilă construcția frigiderului. Totodată, grupurile de producători pot cere de la AIPA bani pentru compensarea cheltuielilor administrative; a studiilor de fezabilitate; a instruirilor și implementarea sistemelor de siguranță alimentară, precum și pentru promovare. Valoarea sprijinului financiar va fi de 5% din valoarea producției agricole vândute în primul an de activitate, scăzând cu un punct procentual până în al cincilea an de activitate.

Proiectul Agricultura Competitivă are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor; facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. 

Vitalie CONDRAȚCHI