Vineri, 22 Iulie 2016 13:41

Colaborarea dintre UTM si Universitățile din Italia

thumb IMG 6586 1024În perioada 11-13 iulie 2016 Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, a semnat acorduri de colaborare cu câteva universități de renume din Italia, în vederea colaborării la formarea specialiștilor pentru industria modei și domeniul designului industrial și de produs. Identificarea universităților din Italia și inițierea relațiilor de colaborare a fost facilitată de Proiectul de Competitivitate al USAID.


Semnarea acordurilor de colaborare urmărește scopul creării unor oportunități educaționale atractive pentru viitorii specialiști din industria modei și domeniul designului industrial și de produs. Această colaborare va stimula formarea profesională de calitate și, în cele din urmă, va contribui la consolidarea forței de muncă și creșterea industriei ușoare și industriilor creative din Republica Moldova. Direcția abordată în cadrul acordurilor este de primă importanță pentru UTM și reprezintă un obiectiv important pentru Proiectul de Competitivitate al USAID.


Acordul de colaborare dintre UTM și Fine Art Academy di Como a fost semnat pe data de 11.07.2016. Fine Art Academy di Como este o universitate publică, care formează profesioniști din domeniul modei. În cadrul Acordului a fost specificată posibilitatea accesării studiilor la facultatea de Design Vestimentar din cadrul Fine Art Academy di Como pentru studenții anului 2 și 3 de la aceeași specialitate din cadrul UTM. Studenții moldoveni vor avea posibilitatea să studieze în Italia pe parcursul unui an, perioadă în care vor acumula credite academice, echivalate cu cele din Republica Moldova. În afară de aceasta, o altă oportunitate oferită de Fine Art Academy de Como este accesarea studiilor de Masterat pentru 6 luni la specialitatea de Design Vestimentar.


Un alt acord de colaborare a fost semnat între UTM și Instituto Secoli pe data de 12.07.2016. Instituto Secoli este o universitatea privată, renumită prin studiile de înaltă calitate în domeniul industriei modei. În cadrul acordului se specifică posibilitatea accesării de către profesioniștii din domeniul industriei ușoare a cursurilor de scurtă durată pe diverse subiecte: proiectarea vestimentației, fashion marketing, visual merchandasing, precum și cursuri ce țin de organizarea proceselor de producție, cum ar fi time and methods analysis, methods and costs etc.


Al treilea acord de colaborare a fost semnat cu Intituto Europeno di Design pe data de 13.07.2016. Această universitate este gată să ofere oportunități educaționale pentru specialitatea de Design Industrial, Transport și de Produs, prin oferirea studiilor de Masterat pentru 6 luni studenților de la specialitatea Design Industrial și de Produs de la UTM. Totodată, Instituto Europeno di Design oferă cursuri de scurtă durată pe diverse subiecte, dedicate profesioniștilor din industriai modei.    


Viorel Bostan, rectorul UTM: „Acest început de colaborare cu Universitățile din Italia va fi de bun augur și va spori interesul studenților din Republica Moldova față de industria modei și industriile creative. Considerăm că astfel vom influența calitatea proceselor de predare în cadrul UTM și vom stimula cadrele didactice în studierea limbilor străine. Acest fapt va determina o interacțiune eficientă cu reprezentanții universităților din străinătate și în perspectivă va spori imaginea instituției.”


Sergiu Botezatu, manager senior proiecte, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Capitalul uman este fundamentul unei economii competitive și cea mai stringentă problemă pentru întreprinderile din Moldova. Suportul acordat de USAID instituțiilor de învățământ pentru formarea profesională de calitate va avea un impact important asupra industriei. Parteneriatul dintre UTM și universitățile italiene de top va contribui la educarea unor specialiști de nouă generație, expuși experienței internaționale și aliniați la  standardele internaționale. Este important că programele de studii se adresează nu doar studenților, dar și profesioniștilor. Mai mult decât atât, vor fi studiate subiecte tehnice de mare importanță pentru viitorul industriei de modă și a industriilor creative ale Moldovei, cum ar fi fashion marketing, merchandising, design vestimentar, design industrial și de produs. În industria modei în special aceste competențe vor ajuta ca Moldova să se îndepărteze de la modelul Lohn, care se bazează pe forța de muncă ieftină, și să dezvolte tot mai multe branduri și design propriu.”