Vineri, 09 Februarie 2018 18:25

Hainele cusute in Moldova ajung pe rafturile magazinelor celebre din Europa

7 1hermina

Hainele cusute in Moldova ajung pe rafturile unor magazine celebre din Europa. Sunt facute de moldovence, care cu aceeasi indemanare confectioneaza si articole care pot fi gasite si la noi. Acestea lucreaza la o fabrica, sub un brand mai putin cunoscut. Acum datorita unui grant de 200 de mii de lei, oferit de Banca Mondiala administratorii vor sa se promoveze, astfel incat sa fie prezenti si in mediul online.

Si iata asa de dimineata pana seara, in galagia provocata de masinile de cusut, cusatoresele din Moldova confectioneaza pulovere, paltoane, camasi si chiar paturi tricotate pentru celebrele branduri italiene cum ar fi Montura sau Benetton.

“Nu-i nimic complicat pur si simplu trebuie atentie ca potrivere sa le facem, e pe etape mai intai umerii apoi manicele.”

“Fac tighel pe mainici la jacheta, e mult timp deoarece ele sunt grele.”  

Aceasta camasa trece prin mainile cusatoreselor care sunt responsabile de anumite operatiuni. Aproape in doua ore articolul vestimentar este gata pentru a i se pune eticheta. La final in alta incapere se mai fac manual ultimele ajustari.

“Se curata de toate atele dupa ce au fost cusute, sa fie curata cand va trece ca control.”

Zilnic fabrica produce in jur de 100 de articole vestimentare. Procesul este supravegheat la fiecare pas de directorul de productie. 

Olesea ZGARDAN, DIRECTOR DE PRODUCTIE: “Periodic ma misc la fiecare fata si verific la ceea ce face. Fiecare operatie are timp ceea ce face fata are 10 minute, dependenta productivi au si salariu.”

 Maria Muduc este una dintre tinerele lucratoare care a imbratisat meseria de croitor desi a absolvit Universitate Agrara. Lucreaza aici de un an si jumatate. Recunoaste ca uneori indrageste atat de mult hainele pe care le coase, astfel ca isi mai procura cate ceva.

“La Zara mi-a placut. Pare mai usor, mai interesant, mai placut. Sunt articole care pentru piata interna, daca ne place putem sa cumparam.”

“-Sunteti multumita de salariu? -In genere ca in Moldova, avem un salariu standart, nici mic nici mare.” 

Fabrica de la Chisinau, care coase haine calde pentru branduri europene a fost deschisa in 2010 de catre Sergiu Malai. Un tanar ambitios, care a revenit de la studii din Romania, a decis sa-si deschida o afacere. Alaturi de alti doi prieteni a lansat initial o linie de productie a articolelor de tricotaj. In primii ani toata marfa mergea la export.

Sergiu MALAI, DIRECTOR FABRICA: “Am lucrat pentru Benetton, Diesel, Armani. Brandurile internationale ne-au organizat un volum de lucru pe care piata interna nu putea sa ne-o ofere.”   

 Din 2012 fabrica a inceput sa produca articole vestimentare si pentru piata autohtona sub brandul sau. Si daca hainele vandute sub eticheta brandurilor celebre ajung sa coste un pumn de bani, cele vandute acasa sunt mult mai ieftine. 

Sergiu MALAI, DIRECTOR FABRICA: “Cand lucram pentru clientii externi materia prima si schita vine de la client, cand lucram pentru piata interna folosim fibre de calitate ridicata, fire produse in Italia si noi suntem un grup de persoane care stabilim dimesiunile, modelele.” 

 Hainele cusute la fabrica pot fi gasite in mai multe magazine din Chisinau, iar mai nou fondatorii fabricii vor sa se extinda si in mediul online. Pentru asta au aplicat la proiectul de ameliorare a competitivitatii prin intermediul caruia au primit un grant de 200 de mii de lei. 

Aurel CASIAN, DIRECTOR IMPLIMENTARE PROIECT: “Segmentul tinta a acestei componente de grant sunt agentii economici privati, fie ca sunt exportatori, sau sunt parte la lantul valoric, proiectul dureaza pana in 2019.”  

In prezent la fabrica sunt angajate in jur de 20 de persoane. Aici sunt produse anual peste 50 de mii de articole vestimentare.

Sursa: PRO TV

Foto: agora.md

ODIMM logo
expo vin 2018
beauty2018