Duminică, 27 Martie 2016 15:46

Florile Transnistriei

flora mahanco tatianaPictorița Tatiana Mahanico, locuitoarea satului Corotna, raionul Slobozia, și-a găsit inspirația în florile din Transnistria și, în pofida circumstanțelor vieții, a început să se ocupe de oshibana – un tip de artă decorativă, apărută din floristică. În portofoliul artistic al Tatianei se găsesc tablouri magnifice, felicitări, invitații la nuntă, toate confecționate din flori uscate, care nu doar atrag atenția, ci și se bucură de o cerere ridicată pe ambele maluri ale Nistrului, precum și în afara țării.

Arta „pictării” tablourilor, utilizând florile uscate, - oshibana – a apărut în Japonia cu mai bine de șase sute de ani în urmă. În Europa, această tehnică decorativă s-a dezvoltat în epoca victoriană. În ultimele decenii, oshibana a stârnit un val de interes în Europa. Devin tot mai populare felicitările și albumele decorate utilizând compoziții floristice, iar prețul acestor lucrări este cât se poate de ridicat.

flora1Picturile florale ale Tatianei Mahanico au apărut în public pentru prima dată în cadrul unui iarmaroc handmade din capitală, la finalul anului trecut. Măiestria, gustul artistic și originalitatea lucrărilor au fost remarcate de către cumpărători. Tablourile pictoriței nu reprezintă doar niște flori uscate, aranjate într-o compoziție și înrămate apoi, ci imaginile au un impact asupra stării de spirit. Pictorița alege același titlu pentru toate lucrările sale florale: „Florile Transnistriei”.

„Îmi doresc foarte mult să transmit spiritul și frumusețea acestor locuri. Oriunde aș merge, studiez cu atenție plantele și florile și le admir. Chiar și ordinarele flori-umbrele, fiind privite din apropiere, sunt nemaipomenit de frumoase. Pentru unii, florile uscate reprezintă un gunoi, pentru mine, însă, ele simbolizează arta creată de natură. Îmi doresc să adun această frumusețe, să o păstrez și să le arăt și altora”, - spune Tatiana.

Cu ajutorul florilor și plantelor uscate, al hârtiei cu structură de catifea, al pensetei, scobitorilor, lipiciului și al foarfecii, pictorița creează adevărate opere de artă. Imaginați-vă o felicitare, pe care cuvântul „Felicitări” este scris cu ajutorul cârceilor de la castraveți, iar litera „F” este scrisă cu atâta dibăcie, spre invidia maiestrului monogramelor. „Omul nu va putea inventa astfel de ornamente curbate, cum are natura”, - remarcă pictorița. Cu toate că în lume există numeroși cârcei și tulpinițe, nu oricine ar putea crea o compoziție uimitoare, utilizând materiale vegetale. De exemplu, să confecționeze păsări din petale de flori. Dar, povestind despre sine și despre lucrările sale, Tatiana Mananico a preferat să sublinieze faptul că: „Am un talent natural, pe care nu l-am dezvoltat la timpul lui. Cunosc persoane, ale căror lucrări sunt la un nivel mult mai înalt, decât ale mele și mi-aș dori să ajung acolo”.

Pictorița a început să se ocupe de picturile floristice relativ recent. S-a întâmplat ca, după absolvirea facultății artistico-grafice, Tatiana s-a întors în satul natal, Corotna, din raionul Slobozia și, practic, timp de mulți ani, activitățile de gospodărie au ocupat tot timpul ei, anihilându-i elanul artistic.

„S-a întâmplat astfel că viața mea era dedicată celor apropiați și nu artei. Anul trecut, când a decedat soțul meu, am găsit liniștea în flori. M-am cufundat în această lume minunată, care m-a susținut și m-a salvat la nivel emoțional. În general, pasiunea pentru tablourile florale am împrumutat-o de la prietena mea, Olga Popova, care mi-a dăruit cândva lucrările sale. Întotdeauna am admirat lucrările dânsei, ea desenează peisaje din flori, plante, frunze. Într-o zi, Olga s-a așezat lângă mine și mi-a arătat secretele lucrului cu plantele uscate. Am asimilat informațiile într-un timp destul de scurt, dat fiind faptul că dispun de o pregătire artistică”, - spune Tatiana Mahanico.

Procesul confecționării tabloului este destul de amplu și ar putea dura până la trei zile. La început, pictorița realiza un puzzle din flori mici și din petale. Nu ar trebui sa existe multe piese. O floare o susține pe cealaltă și este respectată cromatica de culori. În moment ce compoziția este finalizată, lucrarea se lasă pentru o perioadă de timp, pentru ca ochii să se odihnească și, apoi, cu forțe noi, să observe erorile compoziționale. „La final, acord mult timp analizării lucrării și ajustării acesteia, elimin toate elementele în plus, care îngreunează compoziția și, doar atunci când sunt mulțumită de rezultat, lipesc puzzle-ul pe o hârtie de catifea”, - spune Tatiana.
flora4
Deseori, artiștilor li se par foarte dificile întrebările referitoare la promovarea pe piață a lucrărilor lor, simțindu-se chiar neajutorați în acest domeniu. Pentru Tatiana Mahanico era foarte complicat să-și lanseze flora2produsele pe piață și să își aprecieze munca, în plan financiar. „Poate că, este din cauza faptului că nu am fost interesată de domeniul de afaceri. Nu sunt o persoană mercantilă, deși am nevoie de bani. Dar îmi este străin domeniul comerțului. Există situații în care îmi place atât de mult lucrarea, încât îmi doresc să o dăruiesc, nu să o vând. Nu aș putea explica de ce”, - a spus Tatiana.

Însă nu poți câștiga bani de pâine, dăruindu-ți toate lucrările, în situația în care esti la pensie. Pentru a progresa, pictorița are nevoie de resurse financiare pentru procurarea materialelor (hârtie, lipici bun, periuțe, rame). În acest context, observând neajutorarea „de afacere” a Tatianei Mahanico, nepoata ei, Cristina Vascan, artistă handmade, care se ocupă de decorul lădițelor de lemn, a decis să o ajute. Ea a înrămat lucrările mătușii, le-a fotografiat și le-a postat pe pagina ei de pe rețelele de socializare, „Magic Box”. Următorul pas a fost prezentarea picturilor floristice în cadrul iarmaroacelor handmade, unde tablourile Tatianei Mahanico au fost primite foarte bine. Cu toate că pictoriței nu prea i-au fost pe plac ramele alese de nepoata sa. „Toate lucrările florale trebuie să fie decorate modest. Este vorba despre natură, frumusețe, naturalețe. Accentul trebuie pus pe compoziția florală, nu pe ramă. De aceea ar trebui aleasă o ramă îngustă, modestă. Consider că lucrarea se pierde sub o ramă masivă. O ramă masivă necesită un conținut corespunzător”, - afirmă Tatiana.

Înlocuirea ramei reprezintă o acțiune ușoară, contează faptul că vizitatorii au remarcat lucrările Tatianei și sunt dispuși să procure tablourile florale, pentru decorul încăperii sau pentru cadouri. Iar prețurile tabloruilor, incluzând costul ramei, sunt cât se poate de acceptabile: de la 400 la 800 de lei.

Lucrările florale aduc în casă confort, creând o atmosferă plăcută. Fiind plasate sub sticlă, „Florile Transnistriei” se vor păstra timp de mulți, mulți ani. Evident, culorile naturale vor dispărea în timp, ca urmare a acțiunii luminii, însă florile nu-și vor pierde din frumusețe, iar compoziția va prinde o nouă nuanță.



Articol pregătit de MyBusiness.md