Duminică, 25 Octombrie 2015 15:26

Business-jocuri “de-a pălării”

sapki liuudmila logvinenkoContabilul cu experiență Ludmila Logvinenco, ieșind la pensie, a deschis o afacere la care visa toată viața ei – producția pălăriilor pentru femei. Și, în afară de pălării și berete originale, ea mai produce fulare din blană, șaluri, rochii, jachete de alpacă și angoră prin împâslire și împletește cu cârligul căciuli, fulare și mănuși. Sortimentul maestrului mai include fulare, cusute pe degete și manual (așa doar, altfel nicidecum).

“Pe de o parte, am multe putere și experiență pentru a-mi continua activitatea profesională. Dar, ieșind la pensie, am înțeles: nu voi reuși să-mi duc activitatea de contabil și să mă ocup de împâslire a articolelor vestimentare. Acestea au nevoie de timp, puteri și energie. Deaceea, am decis să-mi iau un an de pauză și sapki1să mă ocup de acea activitate, pentru care simțeam vocația de mai demult – împâslire a lânie”, - a spus pentru mybusiness.md meșterul popular Ludmila Logvinenco.  

Pensia nu este mare, însă resursele financiară căpătate din munca ei îi permit să supraviețuiască și să se dezvolte (procurarea materialelor necesare, colectarea banilor pentru masterclass-uri). Ludmila Logvinenco lucrează cu gândul că, în viitor, își va deschide un magazin și un atelier. “Acestea sunt doar vise. Nu îndrăznesc să apelez la credit bancar, iar impozitele îmi consumă tot profitul. În prezent, împletirea articolelor vestimentare îmi permite să cunosc o meserie nouă și să îmi dezvolt creativitatea. Deci, este mai mult decât o afacere, care s-ar fi orientat spre producție în masă. Acum, atelierul meu este apartamentul meu, iar locurile de realizare sunt iarmarocurile”.

Doamna a asimilat independent tehnica de împâslire a lânei acum câțiva ani. Au ajutat-o informațiile și lecțiile video publicate pe Internet. De croșetare, în schimb, ea se ocupa din copilărie. Cunoștințele date chiar o salvau de multe ori.

“La vârsta de 14 ani deja puteam să-mi cos o rochie elegantă pentru a ieși seara la plimbare. Le făceam prietenelor sacouri și fuste la modă. În perioada de studenție mă ocupam de croșetare și de împletire. Iar în anii 90’, când am intrat în epoca “schimbărilor” și a intervenit criza de haine, sapki 11coseam articole vestimentare pentru toată familia. Atunci, în perioada instabilității economice, am aflat ce înseamnă să activezi în domeniul antreprenoriatului privat. Îmi veneau comenzi de coasere și împletire. Iar cu banii câștigați contribuiam la bugetul familiei.  

Acum, după mai mulți ani, am decis să mă reîntorc la ideea de “afacere personală”. Doar am experiență mare în împletire cu cârligul, iar lâna este pasiunea mea. Mereu îmi stârneau curiozitatea diferite tipuri de lână (alpacă, angoră, bucle de oaie, fleece) și îmi plăcea să simt conexiunea tactilă cu fibre naturale și salubre. Articole de lână sunt scumpe, dar și destul de practice. Acestea nu provoacă alergie, sunt călduroase, ușoare, contribuie la circulația sângelui și, spre deosebire de articolele sintetice, permite pielii să respire. Însă doar câteva tipuri de lână pot fi împâslite pentru o pălărie, ca aceasta să-și mențină forma. Aici trebuie să fie respectate câteva reguli tehnice, care pot fi asimilate doar prin practică”, - a povestit meșterul.

sapki9Ludmila și-a început activitatea de la cele mai simple forme – mărgele și flori. Cu timpul, ea a reușit să învețe ceva mai mult și deja a început să producă modele interesante și neobișnuite de pălării (înclusiv și în stil retro), decorate cu flori, berete, subțiri (aproape dantelă) și fulare cu imagini. Ea nu-și reclamează producția și nu plasează poze pe rețele de socializare. Ludmila apare doar la iarmarocurile din capitală, unde a observat cererea ridicată pentru producția ei. Cum se explică acest fapt?

“În prezent, nu am timp și posibilitate să mă ocup de reclamarea articolelor mele. Mereu sunt ocupată de împletire și de împâslire. Dar, cum îmi pregătesc pălăriile de iarmaroc, acestea se răscumpără imediat – posibil acum persistă cerere de sezon. Sunt sigură că nu-mi vin doar cumpărători ocazionali. Pălăriile și fularele realizate manual sunt adresate femeilor cu un anumit stil și gust. Mă orientez după următorul principiu: “fiecare haină își are cumpărătorul ei”. Deaceea, fiecare pălărie își va găsi purtătorul. Niciodată nu voi spune clientului că îi stă bine în pălăria mea doar ca să-mi vând produsul și să câștig bani”, - a răspuns meșterul.

Ludmila afirmă că realizarea unei pălării necesită patru ore de muncă. “Este un lucru voluminos. Articolul este executat manual, de la început și până la sfârșit. Drept rezultat, produsul este unic și el își așteaptă cumpărătorul. Primesc mare plăcere de la jocurile “de-a pălării”. Căciulile și fularele împletite sunt mai obișnuite după formă și conținut, iar pălăriile împâslite au farmecul lor. Acestea pot fi de forme diferite, în dependență de dispoziție și stil”.

Prețurile pentru pălării – 300-550 de lei, fulare și șaluri – de la 700 de lei, jachete și rochii – 1200-1500 de lei.



Articol pregătit de MyBusiness.md