Duminică, 22 Martie 2015 14:43

Casa pisicii în perspectivă de afacere

cat Irina PugaciProprietarii de pisici, locuitori ai mediului urban, care își cresc animalele de companie în apartament, le limitează în mod semnificativ activitatea naturală. Pisicilor le este interzis să se cațere pe draperii, să-și ascută ghearele în locurile în care își doresc, să se joace cu frunzele plantelor de cameră. De aceea, este naturală dorința stăpânilor grijulii de a le compensa inconveniențele „forțate” prin amenajarea spațiului pentru joacă, pentru somn. Astfel, pe piață apar noi direcții ale cererii consumatorilor, pe care le observă oamenii întreprinzători și, în măsura posibilului, încep să le dezvolte activ, propunând noi tipuri de produse.

La fel s-a întâmplat și în familia Irinei și a lui Anatolie Pugaci, din capitală. Crescând pisici în apartament, inițial, soții au hotărât să realizeze manual un „loc de joacă” pentru motănași. Cuplul a fost atât de entuziasmat de crearea căsuțelor pentru pisici și a obiectelor destinate ascuțirii ghearelor, încât, cu timpul, simplul hobby comun a ieșit din limitele apartamentului și a crescut într-o interesantă afacere la domiciliu, cu șanse mari de evoluare pe viitor.

cat9Dacă e să privim lucrurile mai detaliat, numeroși locuitori ai capitalei cresc în apartamentul lor o pisică sau două, sau chiar trei și, drept urmare, pe piață există o cerere pentru obiectele destinate ascuțirii ghearelor și casele pentru pisici. Pe parcursul unui an de activitate în acest domeniu, în portofoliul Irinei și al lui Anatolie Pugaci s-au adunat 17 variante de diverse complexe monolite și multifuncționale de căsuțe, precum și de obiecte pentru ascuțirea ghearelor, toate destinate pisicilor.

„Prima întrebare care ar putea apărea este de ce este nevoie de așa ceva? Dat fiind faptul că, precum ar fi o opinie comună a multora, dacă zici căsuțe pentru pisici – este vorba despre o simplă jucărie sau de un element al decorului pentru stăpânul în sine, căci pisica este o fire liberă, doarme unde vrea ea și își ascute ghearele pe unde apucă. De fapt, toate aceste imprevizibile, aparent, procese de selecție a locurilor „proprii” din apartament au loc din cauza faptului că pisica nu dispune de un spațiu multifuncțional propriu, care i-ar satisface toate nevoile. Eu nu insist asupra faptului că fiecare ar trebui să-și procure astfel de ustensile pentru cat8 1animalele sale de companie, dar, pentru ca mobilierul să nu aibă de suferit, este suficientă procurarea unui suport destinat ascuțirii ghearelor. Motănașul se va obișnui cu un anumit loc și nu vor mai exista probleme legate de tapete sau mobilă”, - a zis Irina Pugaci pentru mybusiness.md.

Conform spuselor ei, în urmă cu un an, ea și cu soțul ei au hotărât să crească acasă două pisici de rasă scoțiană. Dat fiind faptul că ambii au aptitudini artistice, au hotărât să realizeze personal o căsuță pentru ele. În timp ce motănașii veneau din străinătate în familia nouă, Irina și Anatolie au decis că trebuie să facă ceva pentru micile vietăți, pentru ca ele să aibă un loc anumit ca să-și ascute ghearele, unde să se joace și unde să se odihnească. Desigur, prima cat4variantă a fost creată luând în calcul interesele personale. În familia Pugaci locuiește și un câine, iar stăpânii planificau ca acea căsuța pentru pisici să fie amplasată într-un anumit loc, la bucătărie. Astfel, au creat totul singuri, iar motănașilor scoțieni le-a plăcut  „casa” realizată în Moldova. „Din prima fază ei și-au dat seama că acesta este teritoriul lor, că-și pot ascuți ghearele acolo, că se pot juca, pot sări și dormi. Apropo, primul nostru model s-a dovedit a fi foarte rezistent, în decursul unui an nu s-a stricat nimic și, se pare că, se va menține încă mult timp, dat fiind faptul că ne-am propus din start să facem doar lucruri calitative”, - a remarcat Irina. Ulterior, fiind curioși de existența cererii pentru astfel de produse, cuplul a postat pe site-ul de anunțuri fotografia casei pentru pisici. Și au început să sune proprietarii de pisici, care erau interesați dacă sunt și alte variante. Simțind interesul din partea potențialilor cumpărători, soții Pugaci au hotărât să realizeze o țeavă pentru ascuțitul ghearelor, cu un raft. Au încercat să posteze poza pe site-urile de socializare și iarăși au avut parte de succes în rândul utilizatorilor, iar modelul a fost vândut în decursul a două zile. Au mai confecționat un model, complicând puțin construcția și, la fel de repede, l-au și vândut. De aceea, cuplul a hotărât să amenajeze un atelier improvizat în una dintre camerele apartamentului, destinat ulterioarelor încercări artistice. Au procurat materialele necesare (iută, cat5blană artificială, spumă de cauciuc, PFL, plăci agromerate) și, în timpul liber, au început să creeze variante ale căsuțelor pentru pisici. Irina  propune ideea, desenează schițele și realizează lucrul legat de spiralarea iutei, iar Anatolie proiectează și realizează partea tehnică.

„Procesul de realizare a căsuțelor pentru pisici este destul de solicitant, dar ne place mult. Dacă nu ne-ar fi plăcut, ne-am fi limitat la primul model, creat pentru animăluțele noastre.

Practic, noi facem totul în doi, iar volumul de lucru îl realizăm în raport egal. Totul, de la început și până la final, efectuăm manual. Cea mai complicată etapă constă în răsucirea iutei, pentru suportul destinat ascuțirii ghearelor, pe un stâlp cu înălțimea de un metru și jumătate și fixarea ei de acesta, astfel încât ea să nu se desprindă în timpul activității zilnice de ascuțire a ghearelor.

Treptat, ajungeam la construcții tot mai complicate (am adăugat o platformă, scări, spațiu pentru odihnă, am confecționat o căsuță-cutie pentru somn), ne-am corectat punctele „slabe” (de exemplu, am hotărât să fixăm jucăriile cu fire puternice de nailon). Și, de fiecare dată, fotografia cu un model nou o plasăm pe Internet. Astfel, cu timpul, am adunat un portofoliu destul de voluminos, în baza căruia și ni se adresează clienții prin intermediul rețelelor de socializare.

cat12Prețurile pentru suporturile de ascuțit gheare și pentru căsuțe variază în funcție de cheltuielile pe materialele necesare, precum și de complexitatea și înălțimea modelului. De regulă, articolele costă între 300 și 3100 de lei.

Datorită faptului că a fost realizată o campanie de promovare pe rețelele de socializare, sunt mulți cei care știu de oferta noastră și ni se adresează direct. De regulă, comanda este realizată în termen de la două zile și până la o săptămână, în dependență de disponibilitatea noastră, căci avem doi copii, soțul lucrează, iar eu mă aflu în concediu de maternitate”.

Răspunzând la întrebarea legată de aspectul dacă ar putea munca la domiciliu să crească într-o afacere, Irina Pugaci a răspuns: „Ideea deschiderii a unei afaceri proprii de producție a suporturilor pentru ascuțirea ghearelor, a jucăriilor și a căsuțelor pentru pisici este vie și cât se poate de atrăgătoare prin faptul că necesită investiții inițiale minime, iar produsele pot fi comercializate și pe Internet. Poate că, atunci când copiii vor mai crește, ne vom gândi cu seriozitate la deschiderea unui atelier propriu și la transformarea hobby-ului într-o afacere veridică. Însă, dacă e să trecem la un alt nivel, aceasta ar genera un șir de întrebări organizaționale, va fi necesar un spațiu pentru atelier, brațe de muncă. Apar întrebări, de exemplu ce efect asupra calității și a prețurilo vor avea aceste schimbări, iar, deocamdată, nu avem răspunsuri”.

 

Articol pregătit de MyBusiness.md